Post | mei 2020 | Nieuws | 3 min lezen

Hoe behoud je je vrijwilligers in coronatijd?

Deze tijd levert vrijwilligersorganisaties naast allerlei problemen ook veel goeds op. Vrijwilligers zijn in één klap digitaal en flexibel geworden, denken in mogelijkheden, improviseren en nemen initiatief. Nieuwe vrijwilligers nemen frisse energie mee en zetten zich in waar dit wenselijk of noodzakelijk is. Een ongekende veerkracht die vraagt om verduurzaming. We hebben 11 tips voor als je reguliere activiteiten (deels) stilstaan: 


  1. Kijk of je vrijwilligers andere taken op zich willen nemen. Staan je reguliere werkzaamheden stil? Jij kent de behoefte van je doelgroep en weet welke zaken nu blijven liggen. Ga in gesprek met je vrijwilligers en ontdek de behoefte van de vrijwilliger. Zijn er andere werkzaamheden die zij willen verrichten? Willen zij zich tijdelijk inzetten voor een organisatie of initiatief in de buurt? Deel met trots, via de sociale media en nieuwsbrieven, dat jouw vrijwilligers aan de slag zijn in de buurt! 
  2. Stuur foto’s van de organisatielocatie naar de vrijwilligers. Hou hen op de hoogte hoe het vrijwilligerswerk er nu uitziet. Vertel hoe je straks gaat werken. Laat weten hoe belangrijk het vrijwilligerswerk is en wat jullie bereiken. Pols tegelijkertijd of, en hoe mensen weer zin hebben om iets te doen. 
  3. Laat vrijwilligers meedenken over vragen waar je nu mee bezig bent. Deel je ervaringen en vraag om tips en ideeën voor nu en voor de toekomst. Meedenken = meedoen. 
  4. Er zijn nu vrijwilligers beschikbaar die anders lastig te vinden zijn. Vrijwilligers die zich in deze tijd aanbieden hebben zeer nuttige kwaliteiten. Grijp je kans om hen je jaarverslag of fondsaanvraag te laten corrigeren. Maak er een vacature aan op de vacaturebank van Vrijwilligerspunt. 
  5. Tijd voor een tevredenheidsonderzoek onder vrijwilligers. Het levert je nuttige tips en feedback op en houdt de mensen in je team betrokken. 
  6. Verander (tijdelijk) je activiteiten. Bedenk een nieuw project, een passend initiatief, vraag je vrijwilligers om aan te sluiten en laat het aan je omgeving weten. Zie voorbeelden hieronder. 
  7. Stel concrete vragen aan je vrijwilligers. Heb je telefonisch contact met vrijwilligers? Mogelijke vragen: Hoe gaat het met je? Wat ben je aan het doen? Zou je dat kunnen inzetten voor onze organisatie? Wat mis je aan het vrijwilligerswerk? Waar ben je bang voor als we straks weer aan de gang gaan? Heb je tips voor ons? Wat levert deze tijd je op? Wat kan ik voor jou doen? Wil je bij ons aan de slag blijven of iets anders gaan doen? 
  8. Breng iets langs bij de vrijwilliger thuis. Een bloemetje, een reep chocola. Onder het motto ‘We denken aan jou’. 
  9. Je kunt een telefonisch spreekuur houden waar jouw vrijwilligers alles kunnen vragen en delen. 
  10. Koppel vrijwilligers aan elkaar zodat zij elkaar kunnen ondersteunen en aandacht geven. Denk bijvoorbeeld aan een telefooncirkel of een appgroep waarin gezamenlijk dingen besproken worden en vragen aan elkaar worden gesteld. Of maak vaste koppels binnen je team. 
  11. Nieuwe vrijwilligers? Vraag hen hoe ze het werk vinden. Hebben ze tips of ideeën? En vraag zonder blikken of blozen: Hoe kan ik jou in mijn organisatie houden? 


Een paar voorbeelden 

  • Van nieuwe initiatieven die door vrijwilligers worden gedaan: 
  • Online theaterquiz door theatervrijwilligers (Hét Postkantoor) 
  • Inzet van gastheren en vrouwen om bezoek in banen te leiden (Bibliotheek Hoorn) 
  • Online challenges (diverse sportverenigingen) 
  • Activiteiten voor in-en-om het huis via de scoutinggroepen 
  • Online huiswerkbegeleiding van basisschoolleerlingen via Coronahelpers.nl
  • Penvrienden, schrijven met een maatje met een beperking (Leekerweide) 


Hoe ga je om met de angst van vrijwilligers om weer te beginnen? 

  • Vrijwilligers bevinden zich soms in de kwetsbare doelgroep. Als ze wat ouder zijn kunnen ze het spannend vinden om weer aan de slag te gaan. Dat kan, geef daar ruimte voor en aandacht aan zodat er begrip en onderling vertrouwen is. Nog een paar tips die hierin kan ondersteunen: 
  • Neem vrijwilligers mee in het proces van verantwoord en veilig vrijwilligerswerk. Benoem wat er speelt. Op de website van het NOV staan enkele protocollen
  • Je kunt een filmpje maken met de stappen die jullie nemen om ervoor te zorgen dat iedereen straks weer veilig aan de slag kan. Of om bijvoorbeeld nieuwe looproutes en werkwijzen toe te lichten. 
  • Houd verbinding, laat de kansen zien. Maak heldere afspraken. Zo kan een vrijwilliger kiezen of hij of zij zich aan deze deal wil conformeren. 


Persoonlijk advies nodig? 

Vrijwilligerspunt is er voor alle vrijwilligersorganisaties in West-Friesland, om te helpen bij vragen rondom vrijwilligerswerk. Laat ons via de webpagina Advies en ondersteuning weten of wij je kunnen helpen en we nemen contact met je op.  


Bron: nieuwsbrief 14 mei 2020 Vrijwilligers Centrale Amsterdam 


  

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Coronarichtlijnen versoepeld

| Nieuws
Vanaf 1 juli zijn de coronamaatregelen versoepeld. Daarom heeft NOV, Vereniging Nederlandse Organisaties ...
Lees meer

Ook meer jonge vrijwilligers in jouw organisatie?

| Nieuws
Wil jij ook jongeren in jouw organisatie? Ja, toch?! Jonge vrijwilligers binnen je organisatie zorgen namelijk ...
Lees meer

Bibliotheek Hoorn weer open dankzij 'coronavrijwilligers'

| Nieuws
“Heerlijk dat ik weer wat kan doen en onder de mensen ben. Ik werd langzaam gek thuis!” Sylvia Oostheim is een ...
Lees meer