Post | september 2020 | Nieuws | 2 min lezen

Vrijwilligerswerk vermelden op je cv: doen of niet?

Heb je de afgelopen jaren veel vrijwilligerswerk gedaan? Dan twijfel je misschien of je het op je cv moet vermelden. Het is begrijpelijk dat wanneer je vrijwilligerswerk doet, je ook graag wilt laten weten dat je iets voor een ander wilt betekenen, zonder financiële tegenprestatie. Maar is het dan ook altijd een goed idee om op je cv te vermelden dat je vrijwilligerswerk doet of hebt gedaan? In deze blog geeft CVmaker uit Amsterdam daar antwoord op.


Als het relevant is, zet je het op je cv! 

Is het soort vrijwilligerswerk dat je gedaan hebt, relevant voor de functie waar je voor solliciteert? Dan is het zinvol om het op je cv te zetten. Je kweekt er goodwill en sympathie mee. Bardienst bij een sportvereniging, buurthuis of festival, helpen sorteren van kleding bij een kringloopwinkel, het organiseren van de buurtbarbecue, het van A naar B rijden van gehandicapten en senioren, zijn allemaal voorbeelden die bereidwilligheid en onbaatzuchtigheid vereisen en dat mag je zeker benoemen. 


Het is begrijpelijk dat je op je cv het meeste aandacht wilt besteden aan 'echte' werkervaring, en deze nadrukkelijker in beeld laat komen. Het gaat een toekomstige werkgever echter vooral om vlieguren die je gemaakt hebt, ervaring dus. Of je er betaald voor hebt gekregen, boeit niet: je hebt werk verricht, handigheid gekregen in bepaalde handelingen. Zet het vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan dus gerust even groot op je cv als betaald werk. Eventueel tussen haakjes dat het vrijwilligerswerk betreft. Het gebeurt niet zelden dat stagiaires aangenomen worden na een stageperiode: ook zij kregen eerst niet betaald, maar hebben wel routine opgedaan. 


Wanneer laat je het weg?

Alle informatie op je cv moet laten zien dat jij geschikt bent voor een baan. Niet alle informatie is relevant voor de functie waarop je solliciteert. Het kan zijn dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan dat keihard botst met het werk dat je nu wilt gaan doen. Heb je jarenlang flyers rondgebracht voor een dierenrechtenorganisatie en wil je als directeur van een vleesproducent aan de slag, dan is dit niet handig. Laat dus alles weg dat niet relevant is voor de baan waarvoor je solliciteert. 


Hoe vermeld ik vrijwilligerswerk op mijn cv?

Vrijwilligerswerk vermelden op je cv kan op verschillende manieren:

  • Onder het kopje werkervaring. Dit is zeker raadzaam als je werk als vrijwilliger relevant is voor de baan waarop je solliciteert;
  • Onder een apart kopje. Als het niet relevant is, maar je wel veel onbetaald werk hebt gedaan, mag daar best wat extra aandacht aan gegeven worden;
  • Verwerkt in je persoonlijke introductie. Wanneer je onbetaalde ervaring niet zo relevant of noemenswaardig is, of een groot tijdvak beslaat (een collecte gelopen, twee dagen vuil geprikt op een festival, ooit enkele bardiensten bij de tennisclub), maar je toch wilt laten doorschemeren dat je heus wel behulpzaam bent.


Hulp nodig bij het opstellen van je cv? 

Op de website van CVmaker vind je een (gratis!) online cv maker. Je vult al je gegevens en werkervaring in en je kunt kiezen uit diverse layouts. En vergeet dus niet je vrijwilligerswerk te benoemen als dat relevant is. Want, daar mag je echt trots op zijn! 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Intermaris en Vrijwilligerspunt tekenen samenwerkingsovereenkomst

| Nieuws
Han Leurink, Vestigingsmanager Intermaris Hoorn en Miranda Zwart, directeur-bestuurder van Vrijwilligerspunt ...
Lees meer

Kom zaterdag 26 maart naar de Vrijwilligersmarkt!

| Nieuws
Op zaterdag 26 maart van 10.00 – 14.00 is er in Sportcentrum Hoorn de Vrijwilligersmarkt, georganiseerd door ...
Lees meer

Kennisboostweek: leren en inspiratie opdoen

| Nieuws
Van 28 maart tot 4 april is de eerste Kennisboostweek van Vrijwilligerspunt Westfriesland. Een week vol ...
Lees meer