Cultuurverschillen

Respecteer altijd de cultuur en gewoonten van jouw deelnemer, ook al is die heel anders dan je gewend bent en “vind je er misschien wat van”. Jouw rol is om de deelnemer te helpen met de taal, en waar dat zo uitkomt uitleg te geven hoe de Nederlandse maatschappij in elkaar zit.


Omgekeerd kun je ook veel leren over de cultuur van je deelnemer. Oordeel niet over eventuele andere gewoonten. Bespreek het wel als andere gewoonten jullie samenwerking in de weg zitten, bijvoorbeeld een andere beleving van tijd, waardoor je vaak moet wachten op je deelnemer. 

Andere gewoonten

Filmpje met tips van cultuurspecialisten van Global Talk over het omgaan met andere gewoonten en gebruiken van je deelnemer. Denk hierbij aan: perceptie van tijd, beleefdheidsvormen in verschillende culturen, beleving van respect en emoties, ervaren van hiërarchie.

Nog meer praktische tips om aan te denken als je met je taalmaatje in gesprek gaat.

Onbekendheid met de emotionele betekenis die een bepaald begrip, gebaar of handeling voor de ander heeft, leidt bij interculturele contacten soms tot problemen. Beide partijen beschouwen hun eigen gedrag tenslotte als normaal, en het gedrag van de ander als abnormaal. Het verkeerd interpreteren van een standaarduitdrukking, een zegswijze of een beleefdheidsfrase leidt dan ook wel eens tot miscommunicatie.

Een aantal tips bij interculturele communicatie:

  • Leer van generalisaties over andere culturen, maar gebruik ze niet
  • Ga er niet van uit dat er maar één juiste manier is (de jouwe)
  • Ga er niet van uit dat communicatiestoornissen plaatsvinden omdat andere mensen het bij het verkeerde eind hebben
  • Luister actief en wees meelevend
  • Controleer of de andere persoon het heeft begrepen
  • Wees nieuwsgierig en stel met gevoel voor respect vragen

Powered by Deed‌mob Tools ·