Post | september 2021 | Nieuws | 2 min lezen

Het is de week van de eenzaamheid

Van 30 september tot en met 7 oktober is het de week tegen de eenzaamheid. Het doel van deze week is mensen te verbinden en eenzaamheid te bestrijden door het bespreekbaar te maken. Ook Vrijwilligerspunt Westfriesland besteedt aandacht aan deze week. Immers, vrijwilligerswerk kan helpen tegen eenzaamheid.  


Wist je dat...

Eenzaamheid van alle leeftijden is? Al komt het meer voor bij ouderen. Dit komt o.a. door overlijden in de omgeving, beperkte mobiliteit of algeheel functioneren. Het komt net iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, maar iets meer vrouwen geven aan zich sterk eenzaam te voelen. Vrouwen voelen zich vaker emotioneel eenzaam, terwijl mannen vaker sociaal eenzaam zijn.

En wist je dat onder mensen die getrouwd zijn of samenwonen minder mensen zich sterk eenzaam voelen dan onder mensen die ongehuwd zijn, gescheiden zijn of hun partner hebben verloren?

Wist je dat onder laagopgeleiden meer eenzaamheid voorkomt dan onder hoogopgeleiden? Ook geld speelt een rol: onder mensen met een hoog inkomen komt eenzaamheid minder voor dan onder mensen met een laag inkomen. Hetzelfde verband is zichtbaar onder mensen met en zonder betaald werk. 


Eenzaamheid in West-Friesland

Landelijk gezien scoorde West-Friesland in 2020 percentagegewijs laag – gemiddeld (44,2%) op de eenzaamheidsschaal, maar uitgesplitst per gemeente zien we wel verschillen. Zo scoort de gemeente Enkhuizen het hoogst en de gemeente Drechterland het laagst, respectievelijk 50% en 40%.


Vrijwilligerswerk 

De helft van de Nederlanders denkt zelf actief iets bij te dragen aan het terugdringen van eenzaamheid. De bijdrage zit vooral in kleine dingen als een praatje maken en mensen bezoeken. De bijdrage aan het verminderen van eenzaamheid vindt vooral plaats binnen de eigen familie- en vriendenkring. Eén op de drie Nederlanders geeft aan zelf iets te willen doen aan het probleem van eenzaamheid. Dit kan gemakkelijk door het doen van vrijwilligerswerk! Je kunt iets betekenen voor een ander die mogelijk eenzaam is, of, het kan je helpen om zelf minder eenzaam te zijn.


Hulp Dichtbij

Onze afdeling Hulp Dichtbij zet zich actief in om mensen te helpen die moeite hebben een maatje te vinden of ergens hulp bij te vragen. Met al een uurtje per week kun jij als vrijwilliger heel veel voor een ander betekenen! Bijvoorbeeld door samen gezellig een kopje koffie te gaan drinken, een wandeling te maken of een stukje te fietsen. Wil jij iemand helpen? Laat het ons weten! Maar ook als je zelf op zoek bent naar een maatje. Wij brengen jullie bij elkaar! Je hoeft ons alleen maar te bellen of een e-mail te sturen. Doen hoor! Hulp is dichterbij dan je denkt!! Niemand hoeft eenzaam te zijn. Ook niet in coronatijd! Check deze link!


Bron weetjes en cijfers eenzaamheid: Volksgezondheid.info

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vrijwilligerspunt werft vrijwilligers voor crisisopvang Avenhorn

| Nieuws
Ruim drie maanden heeft een groep van maximaal 225 asielzoekers in de tijdelijke crisisopvang gezeten op het ...
Lees meer

Taalmaatjes voor inburgeraars dankzij Fonds van Microsoft

| Nieuws
Taalhuis Westfriesland, onderdeel van Vrijwilligerspunt Westfriesland, heeft een bijdrage van het Microsoft ...
Lees meer

Make a Choice Café: studeren of een tussenjaar?

| Nieuws
In het nieuwe schooljaar aan een studie beginnen, of liever werken? Of toch volgend schooljaar een tussenjaar? ...
Lees meer