Post | januari 2021 | Nieuws | 2 min lezen

Vrijwilligerspunt zoekt taalvrijwilligers voor instroomgroepen

Hou jij van taal? Lijkt het je leuk om samen met andere taalvrijwilligers taalles te geven aan kleine groepjes anderstaligen? Dan is onze afdeling Taalhuis Westfriesland op zoek naar jou! Wij zoeken namelijk Taalvrijwilligers voor de instroomgroepen voor Hoorn en Enkhuizen. De instroomgroep betreft mensen die wachten op de start van hun taaltraject. Om de wachttijd te overbruggen, kunnen zij een instroomtraject bij ons volgen, waarin zij worden voorbereid op het daadwerkelijk taaltraject. Daarvoor zijn wij op zoek naar enthousiaste taalvrijwilligers. De instroomlessen gaan half februari van start.


Taaltraject

Bedrijven en organisaties kunnen hun medewerker of cliënt waarvan zij vermoeden dat deze laaggeletterd is, bij de afdeling Taalhuis Westfriesland aanmelden. Het gaat om mensen die moeite hebben met de basisvaardigheden lezen, schrijven, spreken, rekenen en digitale vaardigheden. Na een intakegesprek bepaalt de intakemedewerker van afdeling Taalhuis het taalniveau en wordt de laaggeletterde doorverwezen naar het juiste taaltraject. Dit kan zijn naar een reguliere taalopleiding en/of een begeleiding door getrainde taalvrijwilligers. Hierbij werkt Vrijwilligerspunt nauw samen met de taalaanbieders in de regio.


Instroomgroep

Mariska Woudenberg, coördinator Taalhuis Westfriesland: “Tussen het kiezen voor een taaltraject en het moment dat daadwerkelijk kan worden begonnen met het traject, zit soms wat wachttijd. Om de motivatie van de deelnemers vast te houden en toch zo snel mogelijk de taalontwikkeling in gang te zetten, gaan we instroomgroepen opzetten. Daarbij worden vijftien deelnemers tegelijk begeleid door een groep van minimaal vijf taalvrijwilligers. Iedere vrijwilliger gaat zo met een klein groepje deelnemers aan de slag met laagdrempelige taalopdrachten, taalspelletjes en verhalenkaarten. Iedere deelnemer kan maximaal tien weken meedraaien, waarna hij doorstroomt naar het gekozen taaltraject.”


Taalvrijwilligers instroomgroepen gezocht

Voor de instroomgroepen is Vrijwilligerspunt op zoek naar Taalvrijwilligers. Per instroomgroep van vijftien deelnemers, zijn minimaal vijf vrijwilligers nodig. Als Taalvrijwilliger werk je dus samen met de andere Taalvrijwilligers. Mariska: “Ik verwacht dat vooral het feit dat de vrijwilligers gaan samenwerken met andere taalvrijwilligers veel enthousiaste reacties zal opleveren. Je kunt namelijk altijd op elkaar terugvallen en ideeën uitwisselen. En samen is natuurlijk veel leuker.” Ter voorbereiding volgt de Taalvrijwilliger de basistraining voor Taalvrijwilligers. De training duurt vier dagdelen en gaat in op alle facetten van het taalmaatje zijn en het overbrengen van de taal. De instroomlessen vinden in Hoorn vanaf half februari (datum volgt z.s.m.) iedere maandagavond plaats van 18.30 – 20.00 uur in Wijkcentrum Kersenboogerd. In Enkhuizen vanaf 17 februari iedere woensdagavond van 18.30 - 20.00 uur in Wijkcentrum IJsselzand. Mochten de coronamaatregelen een fysieke bijeenkomst niet mogelijk maken, dan zullen de lessen online plaatsvinden.


Aanmelden

Is Taalvrijwilliger Instroomgroep iets voor jou? Meld je dan gelijk aan! Dat kan via deze link voor Hoorn. En via deze link voor Enkhuizen.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vrijwilligerspunt partner van Corona Helpers

| Nieuws
Vrijwilligerspunt is aangesloten bij de website van Corona Helpers: www.coronahelpers.nl. Een landelijke ...
Lees meer

In twee dagen ruim 35 vrijwilligers bij elkaar

| Nieuws
Maandag 9 maart kregen we een noodkreet vanuit Amersfoort. Woonzorgcentrum De Koperhorst stapte die dag met 50 ...
Lees meer

Taalheld 2019 Hans van Dijk krijgt waarderingsspeld

| Nieuws
Dat Hans van Dijk, winnaar TaalHeldenprijs 2019, dinsdagavond 10 maart tijdens zijn taalles in het zonnetje ...
Lees meer