Post | augustus 2021 | Doe es gewoon vrijwillig | 2 min lezen

Noza leert van vrijwilligerswerk

In de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) ontdekken jongeren in tachtig uur vrijwilligerswerk hun talenten, én ze helpen de maatschappij ermee. Mooi toch? Wandelmaatje, vrijwilliger bij de Speel-O-Theek en taalmaatje voor mensen die Nederlands willen leren, Noza Bazarova (23) doet het allemaal. ‘Ik leer van het vrijwilligerswerk net zoveel als de mensen die ik help.’


Noza Bazarova is begonnen met haar vrijwilligerswerk via de Maatschappelijke Diensttijd (MDT), een initiatief waarbij jongeren 80 uur vrijwilligerswerk doen om hun talenten te ontdekken. ‘Ik wilde meer ervaring opdoen in de richting van Zorg en Welzijn. Mijn begeleider bij Vrijwilligerspunt Westfriesland, Fleur Neefjes, stelde me als wandelmaatje voor aan een meisje, een paar jaar ouder dan ik. Zij speelt Pokémon Go, en ik ken dat spel ook wel, dus we zijn een paar keer samen erop uit gegaan om Pokémons te vangen.’ En dan heb je zomaar een uur gewandeld en lekker gekletst.


Klanten helpen

En Noza doet nog veel meer vrijwilligerswerk. Ze telde stemmen na de Tweede Kamerverkiezingen en springt bij in de organisatie van jongerenfestival JITS. En toen ze een vacature bij de Speel-O-Theek zag, leek dat haar ook wel wat. ‘Ze zochten een activiteitenbegeleider en daar heb ik op gereageerd. Jammer genoeg kwam toen corona, dus dat kon niet doorgaan. Maar ik kon wel blijven als vrijwilliger, om bijvoorbeeld klanten te helpen. Hartstikke leuk!’


Herkenbaar

En dan zijn er nog de taalmaatjes van Noza. Twee mensen van ongeveer haar leeftijd, die ze helpt het Nederlands beter onder de knie te krijgen. ‘De jongen wil graag beter leren schrijven, en daar kan ik bij helpen. Ik hou enorm van schrijven, schrijf ook zelf verhalen en teksten, dus dat is echt iets voor mij. En het meisje wil juist beter leren spreken. Ze wil niet alleen haar uitspraak verbeteren, maar ook leren om haar mening meer te uiten, zich meer uit te spreken. Herkenbaar voor mij, dus daar werken we samen aan.’


Dit past bij mij

Zo ontdekte Noza via het vrijwilligerswerk dat de sector Zorg en Welzijn echt goed bij haar past. ‘Ik hoop dat die baan als activiteitenbegeleider bij de Speel-O-Theek doorgaat, dat zou geweldig zijn. Misschien ga ik in de toekomst een opleiding volgen in deze richting, gecombineerd met werk.’

Haar ervaring als jonge vrijwilliger komt van pas in project Jongerenadviseurs, vertelt ze. ‘Als groep jongeren adviseren we vrijwilligersorganisaties die graag met jonge vrijwilligers willen werken. Wij weten wel hoe je die groep kunt aanspreken!’


Neem initiatief

In september zit de Maatschappelijke Diensttijd van Noza erop. Wat heeft ze geleerd? ‘Initiatief nemen vond ik moeilijk. Maar bij de Speel-O-Theek stelde ik voor om meer promotie te maken, bijvoorbeeld via social media. Daar zijn ze enthousiast over. Ik kan mijn onzekerheden loslaten, merk ik. Eigenlijk leer ik zelf van het vrijwilligerswerk net zoveel als de mensen die ik help.’

Deel blogpost