Post | juni 2021 | Doe es gewoon vrijwillig | 2 min lezen

Sandra geeft fietsles aan een nieuwkomer

Thuis stilzitten en niks doen? Nee, dat past niet bij Sandra Paauw (27). Ze leert nu een Somalische vrouw fietsen, als onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd. ‘Toen we begonnen had ze nog nooit op de fiets gezeten, en nu moet ik soms zeggen: wacht even op mij!’


Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is een intensief vrijwilligerstraject voor jongeren tot 27 jaar. In zes maanden verrichten ze tachtig uur vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties, en ondertussen werken ze aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Bij MDT horen ook gratis trainingen en persoonlijke begeleiding. ‘Aan het einde krijg je een certificaat, en dat staat weer goed op m’n cv,’ zegt Sandra. ‘Het is heel gevarieerd, je kunt zelf kiezen welke klussen je aanspreken en wat niet.’


Remmen is lastig

In maart begon Sandra met haar vrijwilligerswerk. Een Somalische vrouw wilde graag leren fietsen, maar hoe dan? Sandra kwam helpen. ‘Ik vroeg me van tevoren wel af hoe dat zou gaan. Ik spreek bijvoorbeeld geen Engels en ja, hoe communiceer je dan? Maar ik vind het fantastisch. Twee keer per week zijn we een paar uur aan het oefenen met fietsen en inmiddels gaat het best goed. Ze vertelde laatst dat ze naar de Action was geweest. Hoe dan, vroeg ik. Op de fiets! Ik vroeg haar of ze wel voorzichtig was, want het remmen gaat nog niet zo goed, dus daar moesten we allebei om lachen. Ja, inmiddels kan ze al best goed fietsen.’


Uitgenodigd voor Suikerfeest

Sandra voelde zich direct welkom bij het Somalische gezin. ‘Als ik kom, staan de kinderen al te dringen bij de voordeur. Inmiddels doen we ook andere dingen dan alleen fietsles. Ingewikkelde papieren en formulieren bewaren ze tot ik er ben, en toen ik de uitnodiging voor corona-vaccinaties op de mat zag liggen, heb ik dat ook uitgelegd. Ik speel gezellig met de kinderen en toen het Suikerfeest was, werd ik ook uitgenodigd. Ik word echt blij van dit vrijwilligerswerk.’

Inmiddels draait Sandra ook als vrijwilliger mee op de kinderboerderij en het Rode Kruis, en ze deed mee aan een speciale wandelactiviteit in de Week van het Geluk, waarbij ouderen en jongeren tijdens een wandeling met elkaar in gesprek gingen over geluk. ‘Van tevoren had ik geen idee wat ik me erbij moest voorstellen, maar ik liep met twee aardige mensen uit Enkhuizen en we hadden een interessant gesprek onderweg. Ik vind het goed om af en toe iets te doen waarvan je vooraf niet weet wat het precies is. Heel leerzaam.’


MDT aanrader voor iedereen

Wat Sandra betreft is de MDT een aanrader voor iedereen. ‘Eigenlijk zou dit een vak moeten zijn op de middelbare school, ik leer hier veel van: grenzen aangeven en prioriteiten stellen bijvoorbeeld, dat kon ik hiervoor niet zo goed. Met mijn begeleiders van MDT evalueer ik hoe het gaat, en ik haal tips uit de cursussen. De diensttijd is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, je komt op andere plekken en in nieuwe situaties. En je maakt andere mensen blij. Als ik het zo op een rijtje zet, zou ik geen reden kunnen verzinnen om het niet te doen. Kom op, we moeten het toch samen doen in deze wereld!’


Lees hier meer over MDT


Deel blogpost