Wat is Maatschappelijke Diensttijd (MDT)?

Jezelf uitdagen, persoonlijk ontwikkelen én iets betekenen voor een ander? Dat is Maatschappelijk Diensttijd (MDT)! Met MDT ga je intensief als vrijwilliger aan de slag bij een of meerdere maatschappelijke organisaties bij jou in de buurt. Je krijgt hierbij begeleiding vanuit de organisatie en vanuit Vrijwilligerspunt. Bij MDT ga je een half jaar als vrijwilliger aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling werken. Je werkt gemiddeld 12 uur per maand en je bepaalt samen met de organisatie hoe je deze uren over de maand verdeeld. Het totaal aantal uren komt dan neer op zo’n 80 uur in een halfjaar. De uren zijn inclusief begeleidingsmomenten en elke maand een gratis training gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling. MDT is onderdeel van het landelijk MDT-netwerk YourCube en is een initiatief van het ministerie van VWS. 

Voor wie is MDT?

  • Voor alle jongeren / jong volwassenen woonachtig in Westfriesland;
  • met leeftijd 13 tot 30 jaar;
  • die het leuk vinden zich vrijwillig in te zetten voor een ander, organisatie of vereniging;
  • die willen groeien en zichzelf verder persoonlijk willen ontwikkelen;
  • die ervaring op willen doen ter voorbereiding op hun toekomstige baan, als loopbaanoriëntatie of actief willen deelnemen aan de maatschappij.

Waarom MDT?

MDT is uitgebreider dan MaS of gewoon vrijwilligerswerk. Ontwikkeling van jezelf staat namelijk centraal. Je betekent als MDT'er niet alleen wat voor de maatschappij, maar je ontdekt tegelijkertijd waar je kwaliteiten liggen én je leert hoe je deze verder kunt ontwikkelen. Dit alles samen helpt je bij je studie en als voorbereiding op je toekomstige baan en bij je zelfontwikkeling. MDT is niet alleen heel leerzaam voor jezelf, het staat ook nog eens heel goed op je cv. Je krijgt dan ook een erkend certificaat (zie voorbeeld) na afronding van je MDT.

Hoe werkt MDT?

Je kunt het hele jaar door starten met MDT en meedoen is gratis. Wanneer je besluit te starten met MDT, ga je in gesprek met de coördinator van Vrijwilligerspunt. Samen bespreken we waar je behoeftes liggen en aan welke doelen je wilt werken. Vervolgens gaan we samen op zoek naar een geschikte MDT-plek.

 

Samen met de organisatie gaan we in gesprek en bij een match start je met het doen van vrijwilligerswerk. Halverwege, na ongeveer 40 uur, vindt er een evaluatiemoment plaats met de MDT’er, de organisatie en Vrijwilligerspunt. We gaan dan kijken of je het nog naar je zin hebt, of dat je wellicht nog iets anders wilt doen, hoe het gaat met je leerdoelen etc. Aan het einde van het half jaar doen we dit weer en gaan we evalueren hoe het is gegaan en bespreken we de mogelijkheid om je vrijwilligerswerk voort te zetten. Je ontvangt sowieso een Europees erkend certificaat met hierop de vaardigheden die je hebt opgedaan en een referentie.

Nieuwsgierig geworden?

Wil je ook MDT'er worden? Laat het ons weten! Je kunt direct contact opnemen met onze projectleider Fleur Neefjes per e-mail. Bellen of whatsappen kan natuurlijk ook: 06-82 65 12 30, of via ons algemene nummer 0229-216499.


Benieuwd naar de ervaringen van andere MDT'ers? Bekijk het filmpje van Nancy die als MDT'er al aan de slag is en daar heel veel uit haalt!


Nog niet uitgelezen over MDT? Op de website Doe mee met MDT kun je nog meer informatie vinden!

Vragen?

Neem contact op met Fleur!

Fleur Neefjes[email protected]Heb je vragen over MDT? Fleur beantwoordt graag je vragen! Stuur een e-mail (klik op de foto), of bel of whatsapp naar 06-82 65 12 30

MDT van Jong Westfriesland in Actie is partner van: