Wat is Maatschappelijke Diensttijd (MDT)?

Jezelf uitdagen, persoonlijk ontwikkelen én iets betekenen voor een ander? Dat is Maatschappelijk Diensttijd (MDT)! Met MDT ga je intensief als vrijwilliger aan de slag bij een maatschappelijke organisatie bij jou in de buurt. Je krijgt hierbij begeleiding vanuit de organisatie en vanuit Vrijwilligerspunt en je werkt in teamverband met andere MDT’ers. Bij MDT ga je minimaal 80 uur in een half jaar als vrijwilliger aan de slag. Dat komt neer op gemiddeld 2,5 uur per week. De uren zijn inclusief begeleidingsmomenten en trainingen. MDT is onderdeel van het landelijk MDT-netwerk YourCube en is een initiatief van het ministerie van VWS. 

Voor wie is MDT?

  • Voor alle jongeren woonachtig in Westfriesland; 
  • leeftijd 14 t/m 27 jaar;
  • als jij het leuk vindt om je vrijwillig willen in te zetten voor een ander;
  • voor jou als jij wilt groeien en jezelf verder persoonlijk wilt ontwikkelen.


Waarom MDT?

MDT is intensiever dan MaS en Jongerennetwerk. Ontwikkeling van jezelf staat namelijk centraal. Je betekent als MDT'er niet alleen wat voor de maatschappij, maar je ontdekt tegelijkertijd waar je kwaliteiten liggen én je leert hoe je deze verder kunt ontwikkelen. Daarnaast leer je waar écht je passie ligt. Dit alles samen helpt je bij je studie en als voorbereiding op je toekomstige baan. MDT is niet alleen heel leerzaam voor jezelf, het staat ook nog eens heel goed op je CV. Je krijgt dan ook een erkend certificaat (zie voorbeeld) na afronding van je MDT.

Hoe werkt MDT?

Je kunt het hele jaar door starten met MDT en meedoen is gratis. Wanneer je besluit te starten met MDT ga je in gesprek met de projectleider van Vrijwilligerspunt. Samen bespreken we waar je behoeftes liggen en aan welke doelen je zou willen werken. Vervolgens gaan we samen op zoek naar een geschikte MDT-plek.


Samen met de organisatie gaan we in gesprek en bij een match start je met het doen van vrijwilligerswerk. Gedurende het half jaar doe je ongeveer 2,5 uur per week vrijwilligerswerk, meer uren mag natuurlijk ook! Je maakt in totaal minimaal 80 uur en dit is inclusief training (met andere MDT’ers) en individuele begeleiding van de projectleider van Vrijwilligerspunt. Je komt geregeld samen met andere MDT’ers en je doet veel nieuwe contacten op met MDT’ers vanuit heel Nederland. Daarnaast organiseren Gouden Kans Project en het MDT jongerenpanel regelmatig een (online) MDT jongerenborrel, speciaal voor jongeren door heel Nederland die MDT doen. Super voor je netwerk dus!


Halverwege het jaar vindt er een evaluatiemoment plaats met de MDT’er, de organisatie en Vrijwilligerspunt. Aan het einde van het half jaar doen we dit weer en gaan we evalueren hoe het is gegaan en bespreken we de mogelijkheid om je vrijwilligerswerk voort te zetten. Je ontvangt in ieder geval een Europees erkend certificaat met hierop de vaardigheden die je hebt opgedaan en een referentie. En een (eventuele) vrijwilligersvergoeding va de betreffende organisatie. 

Nieuwsgierig geworden?

Wil je ook MDT'er worden? Laat het ons weten! Je kunt direct contact opnemen met onze projectleider Anoek Harder per e-mail. Bellen of whatsappen kan natuurlijk ook: 06-82646504, of via ons algemene nummer 0229-216499.


Benieuwd naar de ervaringen van andere MDT'ers? Bekijk het filmpje van het MDT-programma YourCube en laat je inspireren door (je straks wellicht mede-)MDT'ers!


Nog niet uitgelezen over MDT? Op de website Doe mee met MDT kun je nog meer informatie vinden!

Vragen?

Neem contact op met Anoek!

Anoek HarderHeb je vragen over MDT? Anoek beantwoordt graag je vragen! Stuur een e-mail (klik op de foto), of bel of whatsapp naar 06-82 64 65 04

MDT van Jong Westfriesland in Actie is partner van: