Post | december 2021 | Doe es gewoon vrijwillig | 2 min lezen

Salina laat haar handen wapperen

Thuis zitten en alleen maar studeren? Niks voor Salina Neefjes. Toen ze zag dat Clean2Anywhere vrijwilligers zocht, meldde ze zich direct aan. En als je dan toch bezig bent, is zo’n Maatschappelijke Diensttijd (MDT) eigenlijk best een goed idee, dacht ze. ‘Ik heb normaal gesproken niet zoveel geduld, maar dat heb ik hier wel geleerd.’


In het voorjaar 2020, dat weet iedereen nog goed, ging alles op slot. Restaurants dicht, sportclubs gesloten en scholen leeg. Salina volgt een opleiding tot product designer aan de HKU in Utrecht, en zat ineens thuis, achter de computer. ‘Ik liep stage, maar het was allemaal online. Ik miste het werken met mijn handen. Ik zag dat Clean2Anywhere, een initiatief dat van plastic afval zeventiende en achttiende eeuwse schepen nabouwt, vrijwilligers zocht en ik heb me meteen aangemeld. Lekker weer iets maken!’


Zeventiende eeuw schip van plastic

Een interessant initiatief voor zo’n handig type als Salina. ‘We werken hier met een divers team. Leuk om mensen te leren kennen die totaal anders zijn dan ik. En het mooiste: we werken hier heel ambachtelijk, zonder machines. Van het plastic afval worden grote platen gemaakt. Dat is de grondstof voor de schepen. Restjes gaan weer terug naar het bedrijf dat die platen maakt, dus we hebben feitelijk geen afval. De schepen zijn heel mooi, ook de decoratie is prachtig. Ik heb normaal gesproken niet zoveel geduld, maar dat heb ik hier wel geleerd. Laatst heb ik uren gewerkt aan een klein blokje waar een touw doorheen moet lopen. Een jongen uit Rusland leerde het me, en tegelijkertijd kon hij zijn Nederlands oefenen.’


Zelfvoorzienend huisje

Werkt ze niet aan het schip, dan helpt ze vrienden bij het bouwen van hun Tiny House. Dat zijn kleine, zelfvoorzienende huisjes voor een alternatieve, duurzame leefstijl. ‘Lekker klussen’, zegt Salina. ‘Ik leer hoe een huis in elkaar zit. Bovendien werken we met duurzame materialen. De isolatie is bijvoorbeeld van oude jeans. Het bouwen gaat eigenlijk best snel, waarschijnlijk kunnen mijn vrienden volgend jaar in hun zelfgebouwde huis wonen. Ze hebben een plek gevonden in Eindhoven, want dat is nog helemaal niet zo makkelijk, kwam ik achter.’


MDT-certificaat

Via Vrijwilligerspunt hoorde Salina dat ze met haar vrijwilligerswerk misschien een internationaal erkend certificaat kan halen. Dat staat mooi op je cv en het is handig voor eventuele vervolgstudie, bijvoorbeeld die masteropleiding eco-social design in Italië die Salina wil doen. ‘Ik heb me aangemeld voor de Maatschappelijke Diensttijd. Het gaat om tachtig uur vrijwilligerswerk, en ik dacht: dat haal ik makkelijk. Valt in de praktijk een beetje tegen, want ik ben nu bijvoorbeeld niet zoveel in Hoorn dus kan ik ook minder vaak daar werken. Maar dat maakt niet uit, als ik het haal is het mooi meegenomen en anders heb ik het in elk geval geprobeerd. Ik doe dit vrijwilligerswerk natuurlijk omdat ik het leuk vind, het certificaat is niet het doel.’ De cursussen die ze via MDT volgde, vond ze wél erg handig. ‘Een training hoe je jezelf kan presenteren, dat komt toch altijd van pas? Echt, dit is een hele leuke ervaring. Ik zou het iedereen aanraden.’


Meer weten over MDT? Misschien is het wel iets voor jou? Lees het hier, of neem contact op met onze afdeling Jong Westfriesland in Actie via [email protected]

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Jos klaart verschillende vrijwilligersklusjes

| Doe es gewoon vrijwillig
Heel eerlijk: dat vrijwilligerswerk via zijn werkgever zag Jos Wouda niet zo zitten. Maar toen hij eenmaal aan ...
Lees meer

Paarden leren Tess en Rowena plannen

| Doe es gewoon vrijwillig
Werken bij een sportvereniging, helpen in een zorginstelling of dieren verzorgen op de kinderboerderij: de ...
Lees meer

Taalcafé; voor, door en met jongeren

| Doe es gewoon vrijwillig
Een Taalcafé voor nieuwe Nederlanders is er, maar een Taalcafé voor specifiek jonge nieuwe Nederlanders is ...
Lees meer