Post | juni 2023 | Doe es gewoon vrijwillig | 3 min lezen

Ontdek wat je leuk vindt door vrijwilligerswerk

Wist je dat mensen die vrijwilligerswerk doen, gelukkiger zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen? Deze fijne conclusie komt uit een onderzoek dat het CBS heeft gehouden van 2013 tot en met 2018 onder ruim 45 duizend personen van 15 jaar en ouder. Het leuke van vrijwilligerswerk is namelijk dat jij bepaalt wat je gaat doen, hoe vaak, wanneer en voor hoe lang. Je ontdekt wat je echt leuk vindt om te doen en waar je talenten liggen. Én het kan je helpen bij het vinden van die baan die helemaal bij je past. Charlotte: ‘Ik heb nu een vast contract, in een hele andere branche dan waar ik altijd heb gewerkt. Als ik geen vrijwilligerswerk had gedaan, was ik er nooit achter gekomen wat ik echt leuk vind en waar ik goed in ben.'


Rustig beginnen met vrijwilligerswerk

Door corona moest Charlotte plotseling stoppen met haar schoonheidssalon. ‘Het was een heftige tijd. Organisaties en mensen die allemaal iets van je willen, dat greep me aan.’ Na een tijd begon ze voorzichtig weer te denken aan werken. Maar wat? ‘Werkdruk was nog lastig voor me, als ik voelde dat er eisen aan me werden gesteld, haakte ik af. Mijn vrijwilligerswerk vond ik wel fijn, dus ik zocht online naar meer vrijwilligerswerk. Dat leek me een goede manier om weer te beginnen.’ 


Van MDT naar vaste baan

Charlotte kwam bij Vrijwilligerspunt Westfriesland terecht en begon een MDT-traject, ofwel Maatschappelijke Diensttijd; 80 uur vrijwilligerswerk doen in een half jaar tijd, dat je afsluit met een erkend certificaat. ‘Door MDT heb ik ontdekt wat voor werk echt iets voor mij is. Ik heb nu een superleuke baan gevonden.’ 


Werkloos

Ook Annette ontdekt wat ze leuk vindt door het doen van vrijwilligerswerk. Sinds een paar maanden heeft zij een uitkering: ‘Ik heb jaren in de bouw gewerkt, maar had het daar echt niet meer naar m’n zin. Ik raakte werkloos en had geen idee wat nu te doen. In de bouw blijven werken is geen optie, maar wat dan? Het is heel moeilijk om in een andere branche terecht te komen, als je de achtergrond niet hebt. Niet alleen is de kans dat je wordt aangenomen kleiner, maar zelf weet je ook niet of de branche of de functie wel bij je past.’


Oriënteren met vrijwilligerswerk

Annette nam contact op met Vrijwilligerspunt. ‘Daarom wilde ik me gaan oriënteren via vrijwilligerswerk. Ik wilde mijn netwerk vergroten, ontdekken wat ik nou echt leuk vind en waar ik (nog meer) goed in ben, zonder de druk van solliciteren. Ik ben nu vrijwilliger bij Vrijwilligerspunt en doe daar kantoorwerk. Een hele nieuwe maar leuke ervaring! En ik zie veel diverse organisaties en functies voorbijkomen. Er is zoveel leuks te doen! Het inspireert me enorm om straks die betaalde baan te vinden, waar ik weer blij van word.’


Je talent inzetten

Ook als je geen vaste baan in het vooruitzicht hebt, kun je je met vrijwilligerswerk je eigen talenten inzetten en ontwikkelen en iets betekenen voor en ander. Zoals Richard. Hij hoorde op Radio WEEFF de oproep: wie kan bij een mevrouw in Enkhuizen een muurtje in de badkamer betegelen? Richard: ‘Ik dacht dat vrijwilligerswerk alleen met bejaarden was, niks voor mij. Maar vrijwilligerswerk waarbij je kunt klussen, perfect! Ik mag graag klussen, ik stond er dan ook van versteld dat je ook kunt klussen als vrijwilligerswerk.’ Inmiddels is de klus geklaard bij mevrouw. Is Richard vaker in te zetten voor klussen zoals dit? ‘Absoluut! Zo lang ik nog niet fulltime aan het werk ben, heb ik tijd om andere mensen te helpen. Voor mij ook fijn, want zo kom ik onder de mensen.’


Doe es gewoon vrijwillig

Wil je je structureel verbinden aan een stichting of verenging, of wil je eenmalig iets betekenen voor een ander? Doe es gewoon vrijwillig! Op de vacaturebank van Vrijwilligerspunt vind je ruim 350 vacatures in West-Friesland. Kijk op onze vacaturebank of maak een afspraak met een van de medewerkers van Vrijwilligerspunt; wij helpen graag met het vinden van die vrijwilligersklus waar jij blij van wordt! Bel 0229-216499 of stuur een mail naar [email protected]


Nog meer lezen van Richard? Lees hier zijn hele verhaal!


Foto: Charlotte (l) en Annette


Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Ineke en Bette maken een tuin voor iedereen

| Doe es gewoon vrijwillig
Dagbesteding In de Familietuin in Zwaagdijk-Oost is spiksplinternieuw: in maart gingen de deuren open en ...
Lees meer

Tessa is zelfverzekerder door MDT

| Doe es gewoon vrijwillig
Tessa Sijm volgt een MDT-traject via Jong Westfriesland in Actie van Vrijwilligerspunt Westfriesland ...
Lees meer

De stichting van Bert-Jan redt honingbijen

| Doe es gewoon vrijwillig
Bijen spelen een onmisbare rol bij zo’n beetje alles wat groeit en bloeit, inclusief al onze groente en fruit ...
Lees meer