Post | december 2020 | Nieuws | 2 min lezen

Extra vrijwilligers nodig voor Tweede Kamerverkiezing

De gemeente Hoorn heeft de hulp van Vrijwilligerspunt Westfriesland ingeschakeld voor het werven van ruim 200 vrijwilligers voor de Tweede Kamerverkiezingen. Deze zijn niet alleen nodig omdat door corona veel vaste oudere vrijwilligers de rol van stembureaulid niet aandurven. Ook omdat er extra stemmentellers en gastheren/-vrouwen nodig zijn om het stemmen veilig te kunnen laten verlopen. 


Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Om de drukte zoveel mogelijk te spreiden, kan er ook al gestemd worden op 15 en 16 maart. Hierdoor zijn er meer stembureauleden nodig. Jacqueline de Vos, Vrijwilligerspunt Westfriesland: "Nog nooit is de noodzaak van extra vrijwilligers zo groot geweest voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het blijkt dat bijna iedereen die een keer stembureaulid is geweest, ieder jaar weer wil terugkomen. Zo leuk vinden ze het."


"Echter, het zijn veelal ouderen en juist die vallen nu in de kwetsbare doelgroep en durven het niet aan. Daarnaast zijn het nu drie dagen dat er gestemd kan worden, waardoor er meer stemmentellers nodig zijn. En het stemmen moet natuurlijk wel veilig en hygiënisch gebeuren in verband met corona en daarvoor worden gastheren en -vrouwen ingezet. Zij doen bij de burgers een gezondheidscheck, delen indien nodig mondkapjes uit en reinigen de stemhokjes. Dat is dan ook de reden dat de gemeente Hoorn ons benaderd heeft om te helpen bij het werven van extra vrijwilligers. Met onze online vacaturebank en ons brede netwerk in Westfriesland verwachten we de benodigde vrijwilligers te kunnen werven. Mochten andere gemeenten onze hulp ook nodig hebben, dan kunnen ze uiteraard eveneens bij ons terecht!"


Vergoeding

Voor het werven van de vrijwilligers zet Vrijwilligerspunt voornamelijk in op jongeren. Jacqueline: "Nu ouderen het werk vaak niet meer willen of kunnen doen, zullen we ons vooral op jongeren moeten richten. En ik denk dat het juist voor jongeren een geweldige eenmalige klus is. Het is leerzaam, want je ziet eens van dichtbij hoe de hele stemprocedure in z'n werk gaat. Maar het is vooral ook heel leuk om te doen. En wat natuurlijk een fijne bijkomstigheid is: alle stembureauleden krijgen een vrijwilligersvergoeding."


Aanmelden

Iedereen vanaf 18 jaar kan zich hier aanmelden als stemmenteller of hier als gastheer/-vrouw. Voorafgaand aan de verkiezingen dient iedereen een korte training gevolgd te hebben.


Foto van website Hoorn.nl

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Dit zijn de genomineerden van de Vrijwilligersprijs Medemblik

| Nieuws
De genomineerden voor de Vrijwilligersprijs Medemblik 2020 zijn bekend! Door de verscherpte coronamaatregelen ...
Lees meer

Waar zitten die vrijwilligers? 3 tips om vrijwilligers te werven

| Nieuws
Veel vrijwilligersorganisaties zoeken naar goede vrijwilligers, en vinden ze maar moeilijk. Hoe kan dat? Als ...
Lees meer

Nieuwe gezichten: wie winnen de nationale vrijwilligersprijzen?

| Nieuws
De toptrainer van de voetbalclub, een voorleesvader of een fantastische buurthuismedewerker: vrijwilligers ...
Lees meer