Post | juni 2020 | Nieuws | 2 min lezen

Vrijwilligerspunt start Jong Westfriesland in Actie

Jongeren zorgen voor een frisse wind in je (maatschappelijke) organisatie met vernieuwende, verrassende ideeën en jonge energie. Daarom biedt Vrijwilligerspunt Westfriesland naast de Maatschappelijke Stage (MaS) nu nog twee diensten aan die gericht zijn op jongeren: Jongerennetwerk en Maatschappelijke Diensttijd (MDT). De drie diensten samen dragen de naam 'Jong Westfriesland in Actie' met als doel meer jongeren te werven en te binden aan het doen van vrijwilligerswerk.


Met Jong Westfriesland in Actie kunnen jongeren van 13 tot 27 jaar zich inzetten voor de maatschappij, hun passie en kwaliteiten ontdekken en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Het verschil tussen de drie diensten zit voornamelijk in het aantal uren en de begeleiding vanuit Vrijwilligerspunt.


Flexibel vrijwilligerswerk met Jongerennetwerk

Terwijl de MaS ingezet wordt vanuit het voortgezet onderwijs en 20 uur tot 40 uur in totaal beslaat, geldt voor Jongerennetwerk dat de jongeren zo lang en vaak vrijwilligerswerk kunnen doen als ze willen. Het vrijwilligerswerk is flexibeler en de jongere bepaalt zelf waar en wanneer hij het vrijwilligerswerk wil doen. De begeleiding bij Jongerennetwerk is intensiever dan bij MaS. Bij MaS verzorgt Vrijwilligerspunt de stageplekken bij maatschappelijke organisaties. De verdere begeleiding van de leerlingen ligt bij de school. Bij Jongerennetwerk gaat Vrijwilligerspunt actief samen met de jongere op zoek naar passend vrijwilligerswerk. Wanneer de jongere eenmaal aan de slag is als vrijwilliger, zal naast diverse contactmomenten de begeleiding beperkt zijn.


Eigen ontwikkeling centraal bij Maatschappelijke Diensttijd

MDT is intensiever. Bij MDT gaat de jongere minimaal 80 uur in een half jaar als vrijwilliger aan de slag. Dat komt neer op gemiddeld 2,5 uur per week. De ontwikkeling van de jongere zelf staat centraal. Als MDT'er beteken je namelijk niet alleen wat voor de maatschappij, maar je ontdekt tegelijkertijd waar je kwaliteiten liggen én je leert deze verder te ontwikkelen. Ook geeft MDT de jongere de kans te ontdekken waar zijn passie ligt en de mogelijkheid een flink netwerk op de bouwen. MDT is een geweldige verrijking van een studie en/of voorbereiding op een toekomstige baan. En, doordat de MDT wordt afgerond met een Europees erkend certificaat, staat het ook nog eens goed op de CV.


MDT’ers krijgen intensieve begeleiding vanuit o.a. Vrijwilligerspunt; trainingen, evaluatiemomenten, inspiratiebijeenkomsten met andere MDT’ers uit Westfriesland en diverse landelijke evenementen waar MDT’ers vanuit heel Nederland aan kunnen deelnemen. Vrijwilligerspunt is met de dienst MDT partner van het landelijke MDT-initiatief YourCube en Doe Mee met MDT.


Aanmelden voor Jong Westfriesland in Actie

Iedere jongere die zichzelf wil uitdagen en ontwikkelen én iets wil betekenen voor een ander, kan zich aanmelden voor Jong Westfriesland in Actie. Maar ook maatschappelijke organisaties en bedrijven die willen werken met een jonge vrijwilliger kunnen zich aanmelden. Dat kan door contact op te nemen met Anoek Harder, projectleider Jong Westfriesland in Actie via [email protected] of via telefoonnummer 06-82 64 65 04. Klik hier voor meer informatie over Jong Westfriesland in Actie.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vrijwilligerspunt partner van Corona Helpers

| Nieuws
Vrijwilligerspunt is aangesloten bij de website van Corona Helpers: www.coronahelpers.nl. Een landelijke ...
Lees meer

In twee dagen ruim 35 vrijwilligers bij elkaar

| Nieuws
Maandag 9 maart kregen we een noodkreet vanuit Amersfoort. Woonzorgcentrum De Koperhorst stapte die dag met 50 ...
Lees meer

Taalheld 2019 Hans van Dijk krijgt waarderingsspeld

| Nieuws
Dat Hans van Dijk, winnaar TaalHeldenprijs 2019, dinsdagavond 10 maart tijdens zijn taalles in het zonnetje ...
Lees meer