Post | mei 2024 | Nieuws | 2 min lezen

Vrijwilligerspunt schenkt voorleesboek aan basisschool ‘t Palet

Vorige week kreeg basisschool ’t Palet uit Bovenkarspel het eerste deel uit de boekenreeks van Het Muizenhuis en de verhalen van Sam & Julia uitgereikt. Aan leerkracht en leescoördinator Marjan de Jong – Veerdig de eer om het boek van Kim Boos van Vrijwilligerspunt Westfriesland in ontvangst te nemen, enthousiast bijgestaan door voorlezer Marlies Demirel en twee leerlingen. Marjan: “We willen een leesschool zijn, omdat lezen en voorlezen bijdraagt aan een mooie kans om kinderen goed te laten starten in de maatschappij. We zijn dan ook heel erg blij met dit geschenk van Vrijwilligerspunt. Wat een prachtig mooi en vooral groot boek!”

 

Een medewerker van Vrijwilligerspunt kreeg vorig jaar een aantal van deze prachtige boeken van een buurman. Kim: “Zomaar. Geweldig toch?! We wisten meteen wat we ermee gingen doen: schenken aan basisscholen, zodat zij eruit kunnen voorlezen. ’t Palet is de eerste school die van ons een boek krijgt.”

 

SamenVoorlezen

Marlies komt als voorlezer van het project SamenVoorlezen van Vrijwilligerspunt iedere week een half uurtje voorlezen aan een aantal kinderen met een taalachterstand. Marlies: “Ik kom in totaal twintig weken één keer per week voorlezen. Ik heb drie groepjes van drie kinderen die ik voorlees. Zo krijgen ze de volle aandacht en is er ook ruimte voor interactie, want er wordt niet alleen maar gelezen!” Dat blijkt als Marlies na overhandiging gelijk gaat voorlezen. “Ik zie dit boek voor het eerst en vind het meteen geweldig! Alleen al de binnenkant van de kaft is prachtig: het hele muizenhuis staat erop afgebeeld. En zo hoef ik niet alleen voor te lezen, maar kan ik ook het gesprek met de kinderen aangaan: Wat zie je op de tekeningen? Heb jij ook zo’n huis? Hoe ziet jouw kamer eruit? Zo leren ze niet alleen beter lezen, maar ook spreken.”

 

Lezen is leuk

Dat ook de voorleeskinderen enthousiast zijn over het boek, merken we niet alleen tijdens het voorlezen, ook achteraf spat het eraf. Nicola, die later is aangesloten: “Ik vind het een heel leuk boek over de muis! Ik oefen zelf iedere maandag en dinsdag met lezen.” En dat is precies de bedoeling van het voorlezen. Marjan: “Je merkt dat de kinderen doordat ze worden voorgelezen het zelf ook leuker gaan vinden. Als je mooie verhalen hoort, krijg je zelf ook zin om te lezen! De woordenschat groeit: we zien iedere week vooruitgang bij deze kinderen. Lezen en voorlezen is dan ook een belangrijk onderdeel in onze lessen. We betrekken ook de ouders erbij: Hoe lees je thuis voor? Hoe kun je als ouder je kind(eren) stimuleren om te lezen? Wij zijn voor gelijke kansen en hebben hoge verwachtingen van onze leerlingen. Zo kunnen we een mooie bijdrage leveren aan een goede toekomst voor onze leerlingen.” 

 

Niet alleen de kinderen vinden lezen leuker doordat ze voorgelezen worden, ook Marlies: “Eigenlijk hield ik helemaal niet van lezen. Maar omdat ik het superleuk vind om met kinderen te werken, ben ik vrijwillige voorlezer bij SamenVoorlezen geworden. Het is zo leuk als kinderen blij zijn als je er weer bent en dat ze echt plezier hebben tijdens het voorlezen. Dan krijg je toch zelf ook plezier in lezen!? Sterker nog: ik vind het zo leuk, dat ik ook aan lezen ben geslagen. Thuis ligt een boek, maar ik ga straks eerst het verhaal van Sam en Julia uitlezen, want ik ben benieuwd hoe het verhaal afloopt.”

 

Ook voorlezer worden? Met slechts een uurtje per week, maak jij het verschil! Stuur een mail naar [email protected].


Deel blogpost