Post | februari 2021 | Doe es gewoon vrijwillig | 2 min lezen

Suzanne helpt met de Nederlandse taal

Suzanne de Ligny is ruim een jaar taalvrijwilliger bij Vrijwilligerspunt Westfriesland. Iedere week helpt Suzanne de Poolse Kamila met de Nederlandse taal. ‘Kamila geeft zelf aan wat ze wil leren en dat is veel, want ze is super gemotiveerd. Ze komt zelfs met Nederlandse liedjes die ze op de radio heeft gehoord, waar ze ieder woord van wil leren.’


Suzanne heeft logopedie als achtergrond, dus is het gewend met taal bezig te zijn. ‘Maar ik wilde meer doen met taal en kwam uiteindelijk bij Vrijwilligerspunt terecht. Taalvrijwilliger sprak me gelijk aan. Als taalvrijwilliger krijg je de tijd om een band op te bouwen met iemand, omdat je voor langere tijd aan elkaar verbonden bent. Hoewel ik maar een uurtje per week bij Kamila thuis lesgeef, zie je elke week verbetering. Dat is zo leuk om te zien! Kamila vindt het belangrijk dat ze de Nederlandse taal goed onder de knie krijgt. Ze heeft een schoonmaakbedrijf en werkt veel samen met Nederlanders.’


Wat eten we vandaag?

‘Ik duik niet met Kamila de grammaticaboeken in. Dat is meer weggelegd voor taalopleidingen. Natuurlijk leg ik wel wat uit, maar het gaat voornamelijk om het vergroten van de woordenschat. Dus veel praten. Over hoe je dag was, over vrienden en familie, of over wat er ’s avonds op tafel komt. En dat is altijd veel lekkers, want Kamila is dol op koken, net als ik. Ik krijg dan ook geregeld Poolse lekkernijen mee naar huis. Leuk om zo ook haar cultuur beter te leren kennen.’


NT2-docent

Inmiddels helpt Suzanne ook een alleenstaande Syrische moeder met twee dochters met de Nederlandse taal. Suzanne: ‘Dat zou eigenlijk voor een paar weken zijn, maar ze is zo blij met me, dat ik besloten heb om haar te blijven helpen. Die waardering die ik krijg en blijdschap die ik bij zowel Kamila als dit gezin zie, geeft me echt heel veel voldoening. Zoveel dat ik sinds januari een opleiding volg voor NT2-docent. Zo kan ik straks ook als docent aan de slag met mensen die Nederlands als tweede taal hebben. Maar, ik blijf ook taalvrijwilliger hoor! Veel te leuk!’


Wil jij ook ‘es gewoon vrijwillig doen’? Laat het ons weten via dit aanmeldformulier of bel ons via 0229-216499.Kamila en Suzanne

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Voorleesvrijwilligers geven kinderen extra zelfvertrouwen

| Doe es gewoon vrijwillig
Op basisschool De Hoeksteen in Enkhuizen geven voorleesvrijwilligers van het project SamenVoorlezen van ...
Lees meer

Meneer Arnold helpt Marko met Nederlands spreken

| Doe es gewoon vrijwillig
Twee jaar lang was Marko Božović uit Montenegro taalmaatje van Arnold Bakker. Hoewel Arnold Marko niet ...
Lees meer

Carin leert Oekraïners Nederlands

| Doe es gewoon vrijwillig
Taal is zeg maar echt haar ding. Niet alleen in haar werk als jurist, maar ook als taalvrijwilliger ...
Lees meer