Post | maart 2024 | Nieuws | 3 min lezen

Leerlingen en wethouders klussen voor NLdoet

Vandaag, op vrijdag 15 maart, gingen 330 leerlingen van het Copernicus SG in Hoorn, de Dijk in Medemblik en Vonk Grootebroek klussen voor NLdoet. Maar ook diverse wethouders uit de Westfriese gemeenten staken de handen uit de mouwen en klusten er op los. Anouschka Timm, Vrijwilligerspunt Westfriesland: "Het was weer een succesvolle NLdoet dit jaar en gelukkig zat het weer mee!"


Anouschka Timm, Vrijwilligerspunt Westfriesland: "Vorige week gingen al 600 leerlingen van het Oscar Romero klussen voor NLdoet. Vandaag, op de officiële NLdoet-dag, gingen de leerlingen van de drie scholen klussen bij bijna 60 diverse vrijwilligersorganisaties. Het was voor ons een hele klus om de klusplekken te vinden. Het waren er ook meer dan vorig jaar, want voor het eerst deed ook Vonk Grootebroek mee. Maar het is gelukt en we hebben heel veel organisaties blij gemaakt. En het geweldige is dat ik nu al van ongeveer 20 leerlingen heb teruggekregen dat ze het vandaag zo leuk vonden bij de organisatie, dat ze daar wel vaker als vrijwilliger aan de slag willen! Kijk, niet alleen leren de jongeren hoe het is om iets voor een ander te doen en zijn de organisaties super geholpen met de extra handjes, maar ze houden er dus ook jonge vrijwilligers aan over! Dat is toch te gek?!"


Diverse klussen

Struiken snoeien, muurtje schilderen, ramen lappen, spelletjes doen met bewoners, lunch voorbereiden, schoonmaken... het aanbod aan klussen was divers. Alex hielp De Boterhal in Hoorn met het ontnieten en sorteren van documenten, zodat deze kunnen worden gedigitaliseerd en gearchiveerd in het Westfries Archief. Alex: “Ik kijk zelf ook altijd in digitale archieven als ik ergens meer over wil weten. Het is heel belangrijk dat we van wat er vroeger geschreven is, kunnen leren. Leuk dat ik zo daaraan kan bijdragen.” Noa hielp in Stal Andijk: "Ik heb zelf deze klus gevonden. Mijn paard staat namelijk hier. We hebben al van alles gedaan, zoals hooi verplaatsen en de bakranden schoonmaken. Ik vind het leuk om te doen, beter dan op school zitten. Op school ben je alleen bezig met de boeken en nu zijn we lekker in de praktijk bezig."


Extra handjes

Dat die extra handjes heel welkom zijn, liet ook het Oorlogsmuseum in Medemblik weten. Femke: "Eens in de twee jaar laten we de vloer hier goed schoonmaken, dus gisteren moesten alle stoelen en tafels eruit. Twee uur waren we bezig! Vandaag kon alles weer terug en met de extra handen waren we in een half uur klaar. Super fijn! En straks gaan ze ons nog helpen met het schoonmaken van alle huisjes in het museum. Echt van die klussen waar we zelf vaak niet aan toe komen."


Wethouders klussen mee

Behalve de leerlingen, grepen ook diverse wethouders van de Westfriese gemeenten NLdoet aan om iets voor een ander te doen. Zoals Wethouder Gerben Gringhuis die samen met de wethouders Yannick Nijsingh en Jeroen Broeders uit Medemblik meehielpen met de 'Open Tafel' in woonzorglocatie Valbrug. “Vorig jaar hadden we een buitenklus. Ook heel leuk, maar toen waren we vooral met elkaar. Nu schenken we koffie aan de bewoners van Valbrug, verzorgen we de lunch en maken we een praatje. We hebben nu echt contact met de mensen en dat vind ik eigenlijk leuker. Ik doe zelf ook veel vrijwilligerswerk en vind het belangrijk op die manier een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Dat geef ik ook mee aan mijn kinderen en gelukkig zien ze ook in dat vrijwilligerswerk leuk en ook heel waardevol is. Ik hoop dat andere ouders dat ook doen.”

Deel blogpost