Post | maart 2021 | Nieuws | 1 min lezen

Jong Westfriesland in Actie werft jongeren voor opruimen zwerfafval

Op 20 maart aanstaande is de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon. Jong Westfriesland in Actie van Vrijwilligerspunt Westfriesland maakt zich sterk om jongeren hiervoor te motiveren. Het doel van deze dag is niet alleen het opruimen van zwerfafval, maar ook het vergroten van het bewustzijn rondom dit thema.


Door coronamaatregelen blijven mensen meer thuis en hebben ze meer oog voor hun omgeving. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat het ene zwerfafval-opruim-initiatief na het andere ontstaat. "Ook bij Vrijwilligerspunt Westfriesland merken we die trend en we willen dan ook graag ons steentje hieraan bijdragen" aldus Frank Musman, projectcoördinator bij Jong Westfriesland in Actie. "We hebben contact gehad met de lokale initiatieven CleanUp Hoorn/Voor een mooie stad, Schoon Enkhuizen, Stede Broec Schoon en Hoogkarspel Schoon om te horen hoe zij het opruimen aanpakken. Stuk voor stuk zijn het initiatieven die afhankelijk zijn van vrijwilligers. Over de vraag of zij nog vrijwilligers – met name jongeren – konden gebruiken om een prikstok op te pakken, hoefden de meeste organisaties dan ook niet lang na te denken."


Aanmelden Landelijke Opschoondag

Om de Landelijke Opschoondag tot een succes te maken, hebben de lokale initiatieven besloten de handen ineen te slaan. Het resultaat is een gezamenlijke Facebook-pagina genaamd 'Schoon West-Friesland'. Op 20 maart aanstaande gaan zij gezamenlijk de straat op om afval op te ruimen. Iedereen kan zich bij Vrijwilligerspunt via deze vacature aanmelden voor het initiatief. Bellen kan ook: 0229-216499.


Vrijwilligerspunt regelt vervolgens de doorplaatsing naar de lokale initiatieven. Dit kan dicht bij huis zijn, maar mensen kunnen er ook voor kiezen iets verder van huis zwerfafval op te ruimen. "Op die manier kun je ook eens verder kijken dan je eigen woonplaats. Bovendien is wandelen gezond, dus waarom zou je het niet combineren met dit mooie initiatief?", aldus Musman. Uiteraard kan aanmelden ook rechtstreeks bij de lokale initiatieven. Zij zullen zelf ook zoveel mogelijk mensen mobiliseren om in actie te komen.Deel blogpost