Post | Doe es gewoon vrijwillig | 2 min lezen

Iedereen leeft op als Romy op bezoek komt

Het verhaal van Romy is het eerste verhaal van een vrijwilliger die we met je delen in dit Jaar van de Vrijwilliger. Romy doet namelijk al 'gewoon es vrijwillig'! Als bezoekvrijwilliger. Soms hebben mensen de hele dag nog niemand gesproken en de hele week geen bezoek gezien. En dan steekt Romy Spruit haar hoofd om de hoek van de deur: goeiemiddag! Ze bezoekt als vrijwilliger eenzame mensen. ‘Ik heb zo’n mazzel dat ik dit vrijwilligerswerk kan doen, want het is geweldig werk: afwisselend en heel zinvol.’


Als het weer het toelaat, gaan Romy en haar cliënt even een blokje om: naar het winkelcentrum, het park of gewoon een rondje door de wijk. ‘Paraplu mee, capuchon op, want door een beetje regen laten we ons niet afschrikken. Deze mevrouw zit anders de hele dag binnen, het is fijn om dan even een frisse neus te halen.’ En bij een andere cliënt drinkt ze gezellig koffie, de foto-albums op schoot. Of ze kijken samen of ze nog wat stukjes kunnen passen in de grote legpuzzel op tafel, of spelen een spelletje. ‘Allemaal afhankelijk van wat de mensen willen, daar pas ik me op aan. Het gaat voornamelijk om gezelschap en gezelligheid. Sommige mensen zien de hele week niemand behalve de thuiszorg en dan duren de dagen erg lang.’


Liefde voor de zorg

Een jaar geleden kwam Romy dit vrijwilligerswerk op het spoor. ‘Helaas moest ik na twintig jaar stoppen als thuiszorgmedewerker. Dit vrijwilligerswerk sluit perfect aan, daar heb ik enorme mazzel mee. Ik hou zó van de zorg! Net als voorheen in mijn werk ga ik alleen op pad, ik bezoek de cliënten waar ik afspraken mee heb. De coördinator van Omring, die dit vrijwilligerswerk begeleidt, gaat met me mee als ik voor het eerst naar een nieuwe cliënt ga en we hebben ook tussentijdse evaluaties. Heel fijn, want er kunnen altijd situaties zijn waar je over wilt overleggen.’


Geen vrienden, geen familie

Inmiddels bezoekt Romy drie verschillende cliënten regelmatig, dat kost haar ongeveer vier uur in de week. ‘Soms wat meer, want ik neem gewoon de tijd. Dus het loopt wel eens uit.’ En die cliënten zijn echt niet allemaal hoogbejaard. ‘Welnee, ik bezoek ook iemand die jonger is dan ikzelf. Iedereen kan in een situatie komen dat ze hulp nodig hebben of eenzaam zijn. Je zult maar alleen komen te staan, zonder vrienden of familie in je buurt.’


Afwisseling

Wat maakt dit vrijwilligerswerk zo mooi? Romy haalt haar energie uit het werken met mensen. ‘Het is mooi om mensen steeds beter te leren kennen. Kijk, in het begin ben je toch een vreemde voor elkaar, maar na verloop van tijd groeit er een band. Het is heel afwisselend, elk mens is anders. En het is zinvol, dat merk ik aan alles: iedereen kijkt uit naar het bezoek, ze leven ervan op.’


Deel blogpost