Post | augustus 2021 | Doe es gewoon vrijwillig | 2 min lezen

Annemieke geeft workshops social media

Communicatieadviseur Annemieke Hageman heeft goed advies voor beginnende ondernemers: doe vrijwilligerswerk. ‘Het is goed voor je netwerk en het voelt fijn om onderdeel te zijn van een iets, een groep of een organisatie. Maar vooral is vrijwilligerswerk heel erg leuk.’ Dat weet Annemieke uit ervaring, want zij zet zich al jaren enthousiast in voor de Westfriese Uitdaging. Daarnaast doet ze mee met de Westfriese Beursvloer, een initiatief van Vrijwilligerspunt in samenwerking met Westfriese Uitdaging.


Andere mensen helpen zat er al jong in bij Annemieke, vertelt ze. ‘Op de lagere school hielp ik de kleuters, op de middelbare school was ik betrokken bij het gala en de open dagen. Kinderen schminken op de kermis? Ja hoor, ik was erbij. Als iets leuk klinkt en ik heb tijd, dan zeg ik snel ja.’ Acht jaar geleden begon ze haar eigen bedrijf als communicatieadviseur, en zelfs met een volle agenda vindt ze nog tijd voor vrijwilligerswerk. ‘Ik zat al snel in een ondernemersvereniging en ik sloot me aan bij de Westfriese Uitdaging. Goed voor m’n netwerk, en als je wilt ondernemen in West-Friesland is een groot netwerk echt handig. Maar ik vind het vooral erg leuk, vrijwilligerswerk is voor mij echt een way of life.’


Win-win

De Westfriese Uitdaging is de spin in het web die stichtingen en verenigingen, met gesloten beurs, verbindt aan het lokale bedrijfsleven. Voor de Westfriese Uitdaging houdt Annemieke zich, samen met twee collega’s, bezig met de public relations zodat de zichtbaarheid wordt vergroot. Persberichten schrijven, aandacht zoeken in de media voor de organisatie, social media bijhouden: allemaal zaken die ze ook voor haar opdrachtgevers doet. ‘Dat is juist mooi: ik kan mijn ervaring en talent inzetten. En omgekeerd zien andere bedrijven en organisaties wat ik doe en wat ik kan. Win-win!’


Trends op TikTok

Op de Westfriese Beursvloer had Annemieke een workshop social media in de aanbieding. Die heeft ze gegeven aan de organisatie Wings of Change, een vrijwilligersorganisatie die een roofvogelopvang combineert met zorg voor kwetsbare doelgroepen. ‘Ik vertelde ze wat de laatste trends zijn, zoals TikTok en de reels op Instagram. We hebben gekeken wat de organisatie al op social media deed en hoe ze dat verder kunnen verbeteren. Daar zijn verschillende tools voor, die je gratis kunt inzetten. Natuurlijk volg ik Wings of Change online, en ik zie dat ze mijn advies opvolgen. Leuk om te zien.’


Jongeren in beweging

Bij het Clusius College kreeg ze zelfs de leerlingen van de opleiding in beweging. ‘TikTok is heel populair onder jongeren, de groenopleiding wilde daar graag wat mee doen om de school te promoten. Maak een werkgroep, heb ik ze geadviseerd, en laat die werkgroep bedenken hoe je de korte TikTok-filmpjes kunt inzetten. Dat hebben ze gedaan: een groep leerlingen houdt zich nu bezig met de filmpjes.’


Onderdeel van leuke club

Waarom is Annemieke zo enthousiast over vrijwilligerswerk? ‘Zoals ik al zei: het hoort echt bij mij, ik vind het fijn om andere mensen te helpen. Iedereen kan het doen, je kunt je op zoveel verschillende manieren inzetten. Als zzp’er werk ik vaak in mijn eentje, en dan is het fijn om onderdeel te zijn van zo’n leuke club als de Westfriese Uitdaging. Regelmatig spreek ik mensen die ook een bedrijf willen starten. Doe vrijwilligerswerk, adviseer ik ze altijd. Goed voor je netwerk, goed voor je sociale contacten en goed voor de maatschappij.’


Meer weten over Annemieke’s werk als communicatie-adviseur? Kijk op haar website: www.annemieke.nu.


Foto Hélène de Bruijn


Deel blogpost