Vrijwilligersmarkt Vrijwilligerspunt Westfriesland

7 oktober Vrijwilligersmarkt Medemblik

Zaterdag 7 oktober 2023 vond de tweede editie van de Vrijwilligersmarkt in Medemblik plaats, georganiseerd door Vrijwilligerspunt Westfriesland in opdracht van de gemeente Medemblik. Wat een succes! Zo’n 250 bezoekers kwamen op de Vrijwilligersmarkt af in woonzorglocatie Valbrug waar ruim 30 organisaties uit Medemblik e.o. lieten zien hoe divers vrijwilligerswerk is. Bekijk het filmpje voor een impressie!

 

Deze organisaties deden dit jaar mee met de Vrijwilligersmarkt

Oorlogsmuseum Medemblik

Het Oorlogsmuseum bestaat uit een dorpje gebouwd in jaren '40 stijl waar je met je groepje de verhalen die tijdens de W.O.II in West-Friesland gebeurd zijn ontdekt. Maar we zijn meer dan een museum, zo ontvangen we veel verschillende bezoekers van schoolklassen, regulier bezoek, vriendengroepen tot gasten voor een feest in het Oorlogsmuseum. We zijn een museum voor en door iedereen!

Wereldwinkel Medemblik

De wereldwinkel is de fairtrade cadeauwinkel die originele cadeau's en producten verkoopt uit verschillende culturen. De producenten die onze artikelen met zorg maken krijgen hiervoor een rechtvaardige prijs, zodat zij een goed, menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Bij de Wereldwinkel Medemblik zijn +/- 30 vrijwilligers werkzaam. Zij staan niet alleen in de winkel zelf, maar kopen ook producten in bij leveranciers en zorgen ervoor dat de winkel er op en top uitziet voor publiek.

Omring

Omring heeft al meer dan honderd jaar haar wortels in West-Friesland, de kop van Noord-Holland en op Texel. Omring is altijd in de buurt op het moment dat goede zorg of ondersteuning nodig is. Van verzorging tot gespecialiseerde verpleging. Van behandeling tot revalidatie. Zowel thuis als in een van de 34 woonzorglocaties. ‘We regelen het met én voor u.’

EdiNOVA

Stichting EdINOVA biedt cursussen Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden op diverse niveaus. Van beginnerscursussen voor (anders-) analfabeten tot trajecten voor hoogopgeleiden en taaltrajecten op de werkvloer. EdINOVA biedt een integrale begeleiding aan aan statushouders en gezinsmigranten. Maatschappelijke begeleiding, begeleiding naar sociale activiteiten, naar vrijwilligers- en regulier werk en begeleiding naar taal- en inburgeringslessen worden binnen de organisatie met elkaar verbonden. Binnen deze trajecten worden de taallessen gecombineerd met coaching en taalboostlessen.

Taalhuis Westfriesland

Taalhuis Westfriesland, onderdeel van Vrijwilligerspunt, helpt iedereen die moeite heeft met de basisvaardigheden lezen, schrijven, spreken, rekenen en digitale vaardigheden. Dit kunnen mensen zijn die anderstalig zijn, of geboren en getogen in Nederland. Daarvoor zet Taalhuis o.a. taalvrijwilligers in die deze doelgroep helpt de Nederlandse taal beter te beheersen, of verwijst door naar taalaanbieders in de regio.

SV NKL & Samenwerkende Ouderen Medemblik

Seniorenvereniging Noorder-Koggenland (SV NKL) & Samenwerkende Ouderen Medemblik komt op voor de belangen van de senioren in Medemblik. De vereniging organiseert, vaak in samenwerking met anderen, diverse activiteiten.

Warm Medemblik

De werkgroep “Warm Medemblik” is een initiatief van enkele vrijwilligers in de gemeente Medemblik om medebewoners te helpen bij het verduurzamen van hun woning.Vind je het leuk om met bewoners in gesprek te gaan over het verduurzamen van hun woning en heb je tijd beschikbaar? Dan kun je energiecoach worden.

Buurtbus de Kromme Leek, lijn 415

De route van bus 415 (Medemblik Busstation) heeft in totaal 40 haltes. Het beginpunt is Hoorn, Station en het eindpunt is Medemblik, Busstation. Zo’n zeshonderd reizigers per week vervoert buurtbus 415 tussen Medemblik en Hoorn. De buurtbus heeft zo'n 45 chauffeurs, maar zoekt nog meer vrijwillige chauffeurs.

Tourist Information Medemblik

Bij Tourist Information Medemblik informeren we vanuit het informatiepunt op de Nieuwstraat tijdens het toeristisch seizoen bezoekers van allerlei nationaliteiten over wat Medemblik te bieden heeft. Medemblik is de ideale combinatie tussen stad en dorp, cultuur en natuur, geschiedenis en hedendaags vermaak. Dit zorgt voor een groot aanbod in activiteiten en bezienswaardigheden. Als TIP-vrijwilliger ben je het aanspreekpunt voor bezoekers en maak je ze enthousiast voor een bezoek aan de diverse culturele high lights!

ZorgBoergondisch

ZorgBoergondisch is een zorgboerderij gecombineerd met een melkveebedrijf en streekwinkel. ZorgBoergondisch biedt zinvolle dagbesteding aan volwassenen en ouderen met een hulpvraag. Zij bieden een plek om de handen uit de mouwen te steken, je hoofd te legen en te genieten van alles om je heen. Ontspanning, positiviteit, respect, samenwerken en dagelijkse structuur vinden we belangrijk.

MEE & de Wering

MEE & de Wering ondersteunt hun kwetsbare cliënten in het zelfstandig en volwaardig meedoen in de maatschappij. Daar waar zij - om welke reden dan ook - moeite hebben om hun leven (weer) goed op de rit te krijgen. MEE & de Wering is een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening en cliëntondersteuning. Ze bieden o.a. jongerenwerk, vrijwilligerswerk, informatie, advies en ondersteuning.

Dierenbescherming

De Dierenbescherming zet zich dag in, dag uit, in voor dieren in nood. Dat doen we met onze medewerkers van de dierenambulances en dierenopvangcentra, en vele vrijwilligers.

KBO, Afd. Medemblik

KBO, afdeling Medemblik, zet zich in voor de belangen van senioren, ongeacht religie of herkomst. Er is een divers aanbod van activiteiten voor de leden. Dit varieert van inloopochtenden, informatiebijeenkomsten, tot reisjes en sportieve activiteiten. Met raad en daad kunnen leden worden bijgestaan door belastinginvullers, cliëntondersteuners of ouderenadviseurs.

VrijwilligersNH

VrijwilligersNH biedt veel mogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen zorg en welzijn; persoonlijke ondersteuning of vriendschap, op een woning, bij een dagbesteding, bij een van hun projecten of bij vrijetijdsbesteding. Jij kunt met jouw helpende handen en een luisterend oor het leven van de cliënten van VrijwilligersNH makkelijker, maar vooral een stuk leuker maken!

Vrijwilligerspunt Westfriesland

Op zoek naar nog meer inspiratie voor vrijwilligerswerk dat bij je past? Duik dan samen met een medewerker in de vacaturebank die vol staat met leuke vrijwillige functies. Zoals van Hulp Dichtbij (een-op-een hulp) en vrijwilligerswerk gericht op taal, zoals voorlezen, Taalmaatje en taaldocent. Maar ook toffe vacatures bij nog meer organisaties uit de regio. Vragen over vrijwilligerswerk? Ook dan kun je bij Vrijwilligerspunt terecht.

CityTours Medemblik

Met citytours Medemblik ontdek je Medemblik op een andere manier. In en om Medemblik stad rijdt het stadstreintje langs alle bezienswaardigheden en attracties. Deze pendeldienst is gratis. Je kunt op- en uitstappen waar je wenst. Het stadstreintje wordt door vrijwilligers bestuurd.

De Bemiddelingskamer

Stichting De Bemiddelingskamer is gespecialiseerd in het helpen oplossen van burenconflicten. Wij beschikken over een netwerk van goed opgeleide en ervaren bemiddelaars. Onze bemiddelaars luisteren naar het verhaal van beide buren. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal.

Zorgboerderij Welkom Thuis

De zorgdeelnemers die op de dagbesteding komen bij Zorgboerderij Welkom Thuis hebben psychogeriatrische en/of psychische klachten. De meesten hebben een leeftijd van 70 +. De Zorgboerderij probeert zoveel mogelijk aan te sluiten op de behoeften en wensen van de zorgdeelnemers en hebben inmiddels een breed aanbod van activiteiten.

 

Het Zwembad Midwoud

Het Zwembad gelegen aan de Tripkouw in Midwoud stamt uit 1959 en is daarmee het oudste openluchtbad van West-Friesland. Zonder de inzet van vrijwilligers zou ‘Het Zwembad’ niet kunnen bestaan. Ieder seizoen weer zijn er veel dorpsgenoten als vrijwilliger actief in het bad. Zij draaien de kassakiosk-diensten, verzorgen het groen, onderhouden de gebouwen en speeltoestellen, houden de ledenadministratie bij, organiseren activiteiten en besturen de stichting.

Bakkerijmuseum

Al ruim 40 jaar het lekkerste museum van Nederland! Wat is er leuker en leerzamer dan zelf de handen uit de mouwen te steken? Kinderen worden actief betrokken bij de demonstraties en er is altijd een gratis leuke kinderactiviteit in een historische bakkerstechniek. Dit zijn technieken die bijna nergens anders in Nederland meer te zien zijn. Ook volwassenen worden aan het werk gezet tijdens een breed aanbod van workshops!

De Huiskamer Medemblik

De Huiskamer van Medemblik is onderdeel van Huiskamer van Enkhuizen, een kleinschalige zorginstelling die alle facetten van zorg biedt. In locatie Medemblik kunnen mensen vanaf 50 jaar met eenzaamheidsklachten en/of een beginstadium van dementie samen zijn. Hier kunnen ze gezellig en nuttig bezig zijn en van de mooie dingen in het leven. Ook is er een winkel waar zelfgemaakte en zorgvuldig geselecteerde cadeauartikelen worden verkocht.

SKJ Hobbyclub

De SKJ (Stichting Kollektief Jeugdwerk) is een koepelorganisatie voor jeugd en jongerenwerk in de stad Medemblik. SKJ Hobbyclub is een gezellige club in Medemblik waar kinderen leren knutselen en om creatief bezig te zijn!

In de Familietuin

In de Familietuin is een duurzame en inspirerende plek waar mensen zichzelf kunnen zijn. Samen creëren we een zinvolle daginvulling voor mensen met dementie, verstandelijk gehandicapten en iedereen die zich thuis voelt In de Familietuin. Elke dag staat in het teken van buiten bezig zijn zoals tuinieren in de moestuin of de kruidentuin, fruit plukken vanuit de boomgaard, een gezonde lunch maken, theedrinken, planten water geven maar ook creatieve activiteiten zoals vogelhuisjes maken. 

Buitenplaats Medemblik, locatie Lodge 61

Je hebt behoefte aan rust, sereniteit en stilte. Of je wilt gericht met (levens)vragen aan de slag. De zorgboederij Buitenplaats Medemblik is gevestigd bij Lodge 61, een plek tussen comfortabel, authentiek hotel en landgoed. Een plek om op adem te komen en je innerlijke zelf te ontmoeten. De enthousiaste vrijwilligers van de zorgboerderij verbouwen niet alleen voedsel voor eigen gebruik in de moestuinen en het voedselbos; ze verkopen het ook in de versmarkt op het terrein. Daarnaast zorgen de vrijwilligers voor de hartelijke ontvangst van de gasten.

Stichting Zeldzame Bloedziekten

De Stichting Zeldzame Bloedziekten wil organisaties van patiënten met zeldzame niet-kwaadaardige bloedziekten, ‘onderdak bieden’ door kennis en faciliteiten te delen. Daarnaast wil SZB, in samenwerking met de aangesloten contactgroepen, de gezamenlijke belangen van patiënten met zeldzame bloedziekten behartigen bij overheden, zorgverleners (ziekenhuizen, medische specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, onderzoekers) en andere instanties waarmee patiënten en hun omgeving te maken hebben.

IJsclub Radboud

De IJsclub Radboud uit Medemblik is opgericht in 1904 en is de oudste vereniging van Medemblik met ca. 600 ijsleden. In de winter is de 400-meter lange baan een ijsbaan en in de zomer een skeelerbaan. Daarnaast heeft IJsclub Radboud een baan over verschillende (weg)parcoursen en pleintjes waarop (inter)nationale wedstrijden gereden kunnen woerden en er vele trainingsvormen op inline-skates beoefend kunnen worden. Sinds 2016 bestaat de 'IJsclub Radboud' als een zelfstandige vereniging met als 'zuster' vereniging Radboud Inline Skating.

Bonifacius Kerk Medemblik

De Bonifaciuskerk in Medemblik biedt plaats aan de kerkgemeenschap maar het is óók een plek waar kunst & cultuur actief aanwezig zijn. De Stichting Bonifaciuskerk Medemblik organiseert namelijk in de sfeervolle kerk o.a. concerten, exposities en markten ten bate van het behoud van dit karakteristieke gebouw. Daarvoor zetten vele vrijwilligers zich dagelijks vol enthousiasme in. 

Leviaan

Leviaan begeleidt mensen met psychische kwetsbaarheden bij het bepalen van het gewenste leven en de stappen om naar dat leven toe te werken. Leviaan coacht iemand waar kan en ondersteunt waar nodig bij alle facetten van het leven. Denk aan het leren omgaan met de kwetsbaarheden, het (weer) aangaan van sociale contacten en zinvolle activiteiten ter vervanging van of als opstap naar school of werk.

Hospice Dignitas

Hospice Dignitas levert (terminale) palliatieve zorg aan mensen, waar geen genezing meer mogelijk is, en hun naasten. Voor de verzorging en begeleiding van onze gasten en ook hun familieleden zijn onze vrijwilligers belangrijk en onmisbaar! Samen met de verpleegkundigen zetten onze vrijwilligers zich met ziel en zakelijkheid in om ervoor zorg te dragen dat onze gasten en hun naasten zich thuis voelen.

CDA Medemblik

Naast een politieke partij is het CDA Medemblik ook gewoon een vereniging, met leden, een bestuur en met vrijwilligers. CDA Medemblik zoekt nog bestuursleden, maar er is ook plek in het flyer-team dat bij gelegenheid huis-aan-huis bezorgt. Zit je liever achter je computer en ben je graag maatschappelijk actief als het jou uitkomt? Ook jou voegt CDA Medemblik graag toe aan haar sociale mediateam. Je leest het: er is altijd wat te doen en te beleven bij het CDA.