Skip Sidebar

Over ons

Clean2Antarctica
Het idee om schepen te gaan bouwen uit afvalplastic komt niet zomaar uit de lucht vallen. Edwin en Liesbeth hebben vorig jaar als eerste mensen ooit op de Zuidpool gereden met hun ...

Natuur & Milieu
Deel

Over Stichting Clean 2 Anywhere

Clean2Antarctica
Het idee om schepen te gaan bouwen uit afvalplastic komt niet zomaar uit de lucht vallen. Edwin en Liesbeth hebben vorig jaar als eerste mensen ooit op de Zuidpool gereden met hun deels uit afvalplastic gemaakte wagen: Solar Voyager, aangedreven op zonne-energie. Ze verbleven een maand op Antarctica en hebben een afstand afgelegd van maar liefst 650 kilometer zonder een druppel brandstof te verbruiken. Hun missie? “Een nieuwe samenlevingsvorm creëren waarbij we weer in balans met de natuur leven en welvaartsgroei nieuwe kansen brengt’’.
De inzichten die het zij tijdens hun ontdekkingsreis op Antarctica hebben opgedaan nemen ze mee voor het realiseren van een scheepswerf in Hoorn.

Fluitschip uit afvalplastic
De droom van is een fluitschip bouwen uit afvalplastic op de oorspronkelijke bouwwijze, dat voldoet aan de hoogste standaarden in de scheepsbouw. Het Fluitschip gaat over de wereld zeilen en zal particulieren en ondernemers inspireren om meer circulair te leven.

Bijzondere scheepswerf
Dat C2A in Hoorn terecht is gekomen is geen toeval. Door de Hoornse kracht om het initiatief een plek te geven in de stad, maar ook omdat Hoornse reder Pieter Jansz. Liorne (1561-1620) wordt gezien als de uitvinder van het fluitschip. Liorne werd in die tijd uitgelachen om zijn plannen, maar het fluitschip kwam er uiteindelijk wel! De scheepswerf wordt in 2019 gerealiseerd in de Schelphoek in Hoorn: drijvende paviljoens waar (groene) denkers en doeners meehelpen om uit afvalplastic schepen te bouwen. Hier wordt de Solar Voyager tentoongesteld en een informatiecentrum geopend om mensen bewust te maken dat weggooien zonde is. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen mee gaan helpen, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er worden veel partijen bij dit initiatief betrokken. Tot slot willen ze met ondernemers bedrijfsexpedities doen waarbij ze letterlijk in de afvalbak gaan speuren op zoek naar waar waardevolle grondstoffen. Zonde om weg te gooien!

Foto's