Post | november 2020 | Nieuws | 2 min lezen

Waarom is het zo leuk om in het Jongerenpanel te zitten?

Door Luna Braas

Luna Braas is een van de leden van Jongerenpannel van de SED-gemeenten. Waarom vindt Luna het leuk zich te bemoeien met zaken die in haar gemeente gebeuren? Ze heeft voor ons een blog geschreven, waarin ze het je zelf vertelt!


Ik ben Luna Braas, 19 jaar oud en ik woon in Hoogkarspel. Ik studeer Bestuurskunde aan de Hogeschool van Amsterdam, en ik ben lid van het Jongerenpanel. Het Jongerenpanel is een plek waar jongeren hun stem kunnen laten horen als het gaat om lokaal beleid en politiek. Dit betekent dat we medezeggenschap willen creëren voor jongeren in de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (SED). Op deze manier kunnen jongeren inspraak hebben in de lokale politiek, en hebben jongeren een stem binnen deze politiek.


Waarom doe ik mee aan het Jongerenpanel?

Ik doe mee aan het jongerenpanel omdat ik bij mijn studie veel bezig ben met overheidsorganisaties zoals gemeenten, ook heb ik kennis verkregen over het proces van het maken van beleid door organisaties. Bij het Jongerenpanel kan ik alles wat ik leer tijdens mijn studie in de praktijk brengen. We praten bijvoorbeeld met mensen die betrokken zijn bij lokale politiek. Daarnaast is het Jongerenpanel een plek waar ik dingen die ik belangrijk vind, of waarvan ik vind dat er verandering moet plaatsvinden, kan aankaarten. Door mee te doen aan het Jongerenpanel kan deze stem zorgen voor verandering in beleid bij de SED-gemeenten. Ik vind dat dat van belang is omdat er naar mijn mening veel gebeurt in de politiek van gemeenten waar veel mensen en vooral jongeren niets of nauwelijks iets vanaf weten.


Waar is het Jongerenpanel nu mee bezig?

Momenteel zijn we vooral bezig met het stellen van prioriteiten, wat kunnen we nu al doen? We zijn bezig met het groter maken van het panel en het creëren van naamsbekendheid bij de gemeenten en lokale politiek en organisaties. Het Jongerenpanel bestaat nu uit 8 jongeren en we willen graag groter worden. We hebben onze groep opgesplitst in twee groepen waarvan één groep meer leden wil werven en de andere groep naamsbekendheid wil krijgen bij lokale politieke partijen en de gemeentes zelf. Daarnaast zijn we aan het vergaderen over de dingen die we willen aankaarten bij de politiek en gemeenten. Overleggen doen we elke twee weken via Microsoft Teams omdat we door COVID-19 niet fysiek bij elkaar kunnen komen.


Waarom zouden andere jongeren zich ook moeten aansluiten bij het Jongerenpanel?

Deelname aan het Jongerenpanel is de perfecte manier om je als jongere meer te betrekken bij politiek. Daarnaast hopen we ook echt iets te veranderen, dus als je hieraan wilt meewerken kun je er zelf ook van profiteren. Je leert veel van dit panel. Niet alleen op gemeentelijk vlak, maar ook op het vlak van het presenteren van zaken of discussiëren met mensen. Ook kan je het Jongerenpanel gebruiken om je maatschappelijke stage af te ronden. Daarnaast is het altijd van maatschappelijk belang om meer bezig te zijn met de mensen om je heen. Als laatste krijg je ook een kleine vrijwilligersvergoeding voor de tijd die je in het panel stopt.


Ik hoop dat je net zo enthousiast als ik ben over dit panel! Je kan je dan ook aansluiten door onze coördinator Karlijn te mailen op: [email protected] of te bellen/appen op: 06-82141279.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Toneelgroep Drommedaris maakte twee matches op de Westfriese Beursvloer

| Nieuws
Het was in 2022 de eerste keer dat Toneelgroep Drommedaris meedeed met de Westfriese Beursvloer, maar het was ...
Lees meer

Tuinvrijwilligers gezocht

| Nieuws
Onkruid weghalen, bemesten, snoeien, terras schoonmaken, zaaien en planten... er is altijd werk in de tuin ...
Lees meer

Meld jouw organisatie aan voor de Vrijwilligersmarkt Medemblik

| Nieuws
Komt jouw maatschappelijke organisatie uit de gemeente Medemblik of is daar actief? Doe dan mee met de ...
Lees meer