Post | mei 2020 | Nieuws | 3 min lezen

Twee vriendinnen erbij door Corona Helpers

“Ik heb er twee nieuwe oudere vriendinnen bij”, is het eerste wat Simone Venema (35 jaar) zegt als we haar vragen naar haar ervaringen als ‘Corona Helper’. Simone reageerde in maart op de door Vrijwilligerspunt geplaatste vacature op de website van Corona Helpers waarin vrijwilligers worden gevraagd om mensen uit de kwetsbare groep een handje te helpen. Simone meldde zich gelijk aan. “Ik werk in de horeca en kon ineens niet meer aan het werk. Ik wilde wat doen voor een ander en m’n vrije tijd goed besteden. Ik besloot me daarom als Corona Helper aan te melden bij Vrijwilligerspunt.” 


Kort na haar aanmelding werd Simone door Vrijwilligerspunt gebeld. “Of ik Joke, een oudere dame van 75 jaar, af en toe zou willen bellen voor een gezellig praatje. Natuurlijk! Ik heb haar direct gebeld, maar ze vroeg of ik langs wilde komen. Ze was zo eenzaam! In goed overleg en met de RIVM richtlijnen in het achterhoofd ga ik nu wekelijks bij haar thuis op bezoek. Als het mooi weer is, zit Joke achter haar halfopen boerderijdeur en ik lekker in de tuin. En dan zitten we zo anderhalf uur te kletsen. Laatst hebben mijn man en ik de tuin onder handen genomen. Die zag er niet uit. Joke was zo dankbaar! Soms neem ik de kinderen mee en dan staat er al limonade voor ze klaar! Lief toch?!"


"Ik heb nu sinds begin april met Joke contact. Ik bezoek haar wekelijks en we bellen zo’n twee keer per week. Ik vind het zo leuk om te doen, dat ik sinds eind april met nog een dame contact heb: Corry van 90 jaar. Ook Corry vroeg of ik langs wilde komen. Corry woont net als Joke nog zelfstandig, maar dan in een appartement op vier hoog aan de haven van Hoorn. We houden goed afstand, want zodra ze de voordeur heeft open gedaan, loopt ze direct naar de huiskamer, zodat we elkaar niet in de weg lopen."


Ondernemende dames

Beide dames hadden tot de coronacrisis uitbrak goede sociale contacten. Simone: “Joke rijdt zelf nog auto en is zelfs vorig jaar nog naar haar dochter in Engeland gereden. Of ze reed naar Duitsland of Frankrijk waar ze logeerde bij vrienden. Dat kan nu niet meer. Daarnaast bridgede ze wekelijks, maar ook dat kan nu even niet meer. Ook Corry is nog ondernemend. Ze heeft goed contact met haar kinderen, maar ze kunnen elkaar niet allemaal iedere week zien. Een van haar drie kinderen woont in Wenen, dus dat is sowieso niet mogelijk. Gelukkig komt haar zoon die in Hoorn woont wel iedere zaterdag op bezoek. Corry doet overigens wel zelf op haar fiets de boodschappen, ondanks dat ik heb aangeboden dat voor haar te doen. ‘Dit is mijn enige uitje, dus dat blijf ik heerlijk zelf doen’, zei Corry. Dus dat neem ik haar niet uit handen.” 


Leeftijdsverschil

Je zou kunnen denken dat het leeftijdsverschil tussen Simone en de beide dames leidt tot weinig gespreksstof. Niks is echter minder waar. Simone: “Ik hang aan Corry’s lippen als ze vertelt over de oorlog. Als mijn dochter mee is, vindt ze het geweldig als Corry over de oorlog vertelt. Mijn dochter is namelijk 10. Dezelfde leeftijd als Corry in oorlogstijd. Ook Joke kan enthousiast vertellen. Over de reizen die ze tot voor kort maakte en over haar carrière als politicus. Het lijkt soms alsof ze niet allang met pensioen is, zo enthousiast vertelt ze erover. De dames hebben altijd wel iets te vertellen. Ze hebben in hun leven ook zoveel meegemaakt! En aan de andere kant vinden ze het geweldig om over mijn leven te horen. Vooral over de kinderen. Hoe het op school gaat en wat ze nu weer hebben uitgehaald. En dat maakt weer mooie verhalen over vroeger los.” 


Na de coronatijd

“Ik denk er niet over om als de coronacrisis voorbij is, deze dames te laten schieten. Ik vind het veel te leuk. Het geeft me echt een goed gevoel dat ik iets voor ze kan betekenen. Gewoon door lekker samen te kletsen en een kopje koffie te drinken. Ze zijn zo blij. En we kunnen zoveel van elkaar leren. Dat is het leuke hieraan. En zeker als je weer hoort als je weggaat: ‘Ik vond het zo gezellig met je!’, dan kun je het toch niet over je hart verkrijgen om er ooit een punt achter te zetten?! Zoals ik al zei: Ik heb er twee oudere vriendinnen bij! En ik raad echt iedereen aan om op deze manier te helpen. Een kleine moeite en het is zo leuk en dankbaar om te doen!” 


Ook Corona Helper worden?

Wil jij ook iemand helpen als Corona Helper? Meld je aan voor een van onze vacatures op coronahelpers.nl.

Deel blogpost