Post | december 2019 | Nieuws | 2 min lezen

Vrijwilligerspunt start Contactgroep Laaggeletterdheid

Het toegeven dat lezen en schrijven een probleem is en vervolgens de stap zetten er daadwerkelijk iets aan te doen, is voor velen te groot om in een keer te nemen. Met de bijeenkomsten van de Contactgroep Laaggeletterdheid wil Vrijwilligerspunt mensen die laaggeletterd zijn, waarvan de moedertaal Nederlands is (NT1-ers), met elkaar in contact brengen.


Maar ook hun partners en familie een plek geven waar zij met hun ervaringen terecht kunnen en een luisterend oor vinden. Op woensdag 8 april vindt de eerste contactavond in Wervershoof plaats. 


De impact van laaggeletterdheid

Tijdens de contactavond gaat het niet over leren lezen en schrijven. We delen ervaringen over wat het niet kunnen lezen en schrijven voor invloed heeft op het dagelijks leven van mensen die laaggeletterd zijn. Maar ook over de impact die dat heeft op de nabije omgeving zoals familie, collega's en vrienden. Vragen als ‘Hoe kom ik de schaamte voorbij?’ en ‘Wat betekent laaggeletterdheid voor mij en mijn directe omgeving?’ worden tijdens de contactavond besproken. Tineke Bakker van Vrijwilligerspunt begeleidt de avond. Tineke: “Wij willen met de Contactgroep Laaggeletterdheid realiseren dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, een plek hebben om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. Je hoeft je namelijk niet te schamen als je laaggeletterd bent. Juist door erover te praten, gaan er deuren voor je open. En zeker wanneer je directe omgeving daardoor meer begrip krijgt voor laaggeletterdheid. Maar ook andersom: dat diegenen die moeite hebben met lezen en schrijven begrijpen hoe het is voor de partner en familie om aan de zijlijn te staan. Ook aan hen wordt tijdens de contactavond een luisterend oor geboden. We creëren met de contactgroep een veilige plek, waar respectvol over het onderwerp met elkaar wordt gesproken.”


Taalambassadeur Hans van Dijk

Tijdens de contactavonden is ook taalambassadeur Hans van Dijk, winnaar van de TaalHeldenprijs 2019, aanwezig. Hij is laaggeletterd, maar schaamt zich daar niet meer voor. Wel werkt hij iedere dag hard om steeds zelfredzamer te worden. Een lastig te bewandelen pad, maar door de steun van zijn kinderen houdt hij het vol. Door zijn verhaal te vertellen tijdens de contactavonden, hoopt Vrijwilligerspunt dat meer mensen begrip krijgen voor laaggeletterdheid en ervaringen met elkaar worden gedeeld.


Eerste contactavond op 8 april

Op woensdag 8 april vindt de eerste contactavond van de Contactgroep Laaggeletterdheid plaats in Sociaal Cultureel Centrum de Schoof, Kerkelaantje 1 in Werverhoof. Na deze eerste bijeenkomst zal iedere woensdag van de maand een contactavond plaatsvinden op een locatie in Westfriesland. De deelname is gratis en is van 19.30 – 21.00 uur. Laaggeletterden, maar ook partners en familie die te maken hebben met laaggeletterdheid, zijn van harte welkom op deze bijeenkomst. Aanmelden kan via Tineke Bakker, [email protected] of telefonisch via 0229-216499, maar men kan ook spontaan binnenlopen op de contactavond zelf.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vrijwilligers in Coronatijd

| Nieuws
Willem-Jan de Gast brengt maatschappelijke organisaties in beweging. Tijdens een intervisiebijeenkomst die ...
Lees meer

Jouw foto op de cover?

| Nieuws
Altijd al op de cover van een magazine willen staan? Dan is dit je kans! Schouwburg Het Park wil dit jaar ...
Lees meer

Vrijwilligers staan klaar om te helpen

| Nieuws
Sinds Vrijwilligerspunt zich eind maart als partner aansloot bij het platform Corona Helpers, hebben zich al ...
Lees meer