Post | juni 2023 | Nieuws | 2 min lezen

Jongeren gezocht die organisaties helpen verjongen

Jongeren maken je maatschappelijke organisatie sterker, maar hoe vind je die jongeren? En, vooral; hoe zorg je ervoor dat ze ook vrijwilligerswerk bij je organisatie komen én blijven doen? Vrijwilligerspunt Westfriesland is van mening dat de jongeren zélf daar het beste antwoord op weten. Daarom zet Vrijwilligerspunt jongerenadviseurs in, die organisaties helpen ‘verjongen’ door ze te adviseren over hoe jongeren te vinden én te binden. Domique Trippelvitz van Vrijwilligerspunt: “We zoeken nog versterking voor ons team jongerenadviseurs.”


‘We willen meer jongeren in onze organisatie’, krijgt Dominique vaak te horen als ze met organisaties in gesprek gaat. Maar vaak wordt al snel duidelijk dat het lastig voor de organisaties is die jongeren te vinden en vervolgens enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk. Dominique: “Veel organisaties hebben geen jongeren in de organisatie en dan is het lastig je in de jongere generatie te verplaatsen. De jongerenadviseurs zijn zelf de doelgroep en zijn expert in wat er speelt onder jongeren. Zij weten als de besten wat wel en niet aansluit en hoe je de jongeren bereikt en aanspreekt.”


Advies

De jongerenadviseurs gaan persoonlijk in gesprek met de organisaties. Uiteindelijk brengen ze een advies uit, over hoe de organisatie vrijwilligerswerk aantrekkelijker kan maken voor jongeren. Dat organisaties gebaad zijn bij het advies, weet Renske Bakker, zelf jongerenadviseur, uit ervaring.: “Vaak zien we na het uitbrengen van ons advies, snel resultaat. Dan kom je zo’n organisatie bijvoorbeeld ineens tegen op de socials. Of we zien ze terug op een evenement. Na een tijdje geven we een terugkoppeling. Dan zien we wat er lukt en wat niet, en misschien kunnen we nog een keer helpen.”


Jongerenadviseurs gezocht

Het team met jongerenadviseurs is op zoek naar meer jongeren die hun stem willen laten horen en vrijwilligersorganisaties op goede ideeën willen brengen. “En dat doe je niet alleen”, vertelt Renske. “Je gaat met z’n tweeën naar een organisatie en maakt daarvan een gespreksverslag. De vragen bespreken we dan met het hele team. Je hoeft het dus niet alleen te doen. En heel waardevol: de organisatie krijgt advies van een hele groep jongeren.”

Dominique: “Jongerenadviseur is niet alleen een hele leuke vrijwilligersfunctie, het is ook heel leerzaam. Je komt binnen bij veel verschillende organisaties en elk advies is weer anders. Je leert samen te werken, je advies goed te onderbouwen en te presenteren. Een vrijwilligersfunctie die ook nog eens goed op je cv staat! We hopen snel ons team uit te kunnen breiden, zodat we nog meer organisaties kunnen helpen en nog meer jongeren enthousiast kunnen maken voor vrijwilligerswerk!”

 

Geïnteresseerd in de functie van jongerenadviseur, of wil je als organisatie advies van een jongerenadviseur van Vrijwilligerspunt? Neem dan contact op met Dominique Trippelvitz via [email protected] of bel/whatsapp 06 - 82 06 86 24.


Foto: Dominique Trippelvitz voert een adviesgesprek

 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

UBO registratie; wat, waarom en hoe.

| Nieuws
Iedere stichting of vereniging die is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel heeft eind november de brief ...
Lees meer

Geen Westfriese Beursvloer, maar wel een matchmaand!

| Nieuws
Nadat alle maatregelen wederom werden aangescherpt, besloten we de fysieke Westfriese Beursvloer te annuleren ...
Lees meer

Dit zijn de winnaars van de Vrijwilligersprijs Hoorn

| Nieuws
Op 10 december kregen vrijwilliger Mariska Verhaar van Inloophuis Pisa en vrijwilligersorganisatie Waal ...
Lees meer