Post | maart 2023 | Nieuws | 3 min lezen

Hard geklust tijdens NLdoet door leerlingen én wethouders

Het is Vrijwilligerspunt Westfriesland gelukt om voor 750 leerlingen van het Oscar Romeo en Copernicus SG in Hoorn en de Dijk in Medemblik klussen te vinden voor NLdoet! Op vrijdag 10 maart staken de leerlingen de handen uit de mouwen bij ruim 100 maatschappelijke organisaties in West-Friesland, ondanks het winterse weer! Maar ook diverse wethouders uit de Westfriese gemeenten lieten zich niet weerhouden door de extreme weersomstandigheden om binnen of buiten te klussen. NLdoet 2023 was een succes!

 

Anouschka Timm, Vrijwilligerspunt: “Vorig jaar deden twee scholen mee en hebben we klussen moeten zoeken voor 540 leerlingen, maar dit jaar deden drie scholen mee en hadden we er maar liefst 750. Dus dat was een flinke uitdaging, maar het is ons wederom gelukt om voor alle leerlingen klussen te vinden én voor alle klussen leerlingen! Dat bewijst ook maar weer dat er bij organisaties veel werk ligt, waar ze met de huidige bezetting van vrijwilligers niet aan toe komen. Fijn dat we daarbij hebben kunnen helpen! En, hoewel een aantal buitenklussen niet door kon gaan wegens het winterse weer, wisten de organisaties goede alternatieven te bieden, zodat alle leerlingen aan de bak konden tijdens NLdoet. Ook de wethouders hebben zich geweldig ingezet. Velen stonden in weer en wind zelfs tuinwerkzaamheden te doen. Echt top. Het was een succesvolle Nldoet!”

 

Opruimen en sorteren

Wanden schilderen in een jongerencentrum, high-tea verzorgen in een verzorgingstehuis, helpen in een bijvriendelijke tuin: de klussen waren dit jaar weer divers. In Cinema Oostereiland werd door de jongeren een ruimte leeggeruimd die dienst gaat doen als vergader- en feestzaaltje. Ton van Rheenen, bedrijfsleider: “Het is veel kruip-door-sluip-door-werk en daarom zijn we vooral heel blij met deze jongeren, want onze vrijwilligers zijn gemiddeld 70, dus dat gaat wat minder soepel. Over een maand hopen we deze ruimte te kunnen gebruiken voor de nieuwe bestemming!” In het Museum van de twintigste eeuw gingen 12 leerlingen LEGO sorteren, zodat de LEGO expositie verder kan worden afgebouwd. Thijmen, een van de leerlingen, heeft niet voor niets voor deze klus gekozen. “Ik ben een enorme fan van LEGO. Ik bouw van alles, City, Technic, Creator en ik had geen zin om veel te lopen, dus vind deze klus wel leuk! En, ja, ik zou hier wel willen helpen met bouwen hoor, dus als het museum me wil hebben, kom maar op!”

 

Sieradendoosje

Fien neemt de servieskast van de Museumboerderij West-Frisia onder handen “Kijk Isa”, zegt ze tegen haar klasgenootje, “wat een mooi doosje, en er zitten allemaal sieraden in!” Isa en Fien vinden het werk leuk om te doen. Isa: “Ik heb al heel veel spulletjes in handen gehad die ik nog nooit heb gezien. Echt leuk!” Vrijwilliger José legt haar graag uit wat het allemaal is. “In het begin waren ze nog wat verlegen, maar nu vragen ze steeds vaker wat iets is. Zo geven we ze ook nog wat kennis mee. Het zijn echt toppertjes. Heel fijn dat ze helpen schoonmaken, want het is al vier jaar niet gedaan, dus hard nodig!”

 

Lekker buiten

Ook de wethouders staken de handen uit de mouwen. Het College van Hoorn ging ondanks het barre weer, gewoon de buitenklus doen bij Kindcentrum Het Fluitschip. De heggen moesten worden gesnoeid en de (moes)tuin opgeknapt. “Het is fijn om een keertje niet op kantoor te werken, maar lekker buiten aan de slag te zijn. En helemaal fijn dat je daarmee ook nog eens een ander helpt. We hebben het graag voor Het Fluitschip gedaan!”


 LEGO sorteren bij Museum van de 20e eeuw

 

 

 

 

 

 

 

Deel blogpost