Post | juli 2021 | Doe es gewoon vrijwillig | 2 min lezen

Door vrijwilligerswerk weet Fleur waar haar hart ligt

Fleur Neefjes begon al op haar twaalfde met vrijwilligerswerk. Nu, 15 jaar later, enthousiasmeert ze bij Jong Westfriesland in Actie van Vrijwilligerspunt jongeren om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. “Veel jongeren kennen de waarde van vrijwilligerswerk niet. Vrijwilligerswerk heeft mij super veel gebracht en daarom zet ik me nu graag in om jongeren ook enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk.”


“Ja, ik was wel jong hoor, toen ik begon als vrijwilliger! Ik zat toen op handbal en werd door de handbalvereniging gevraagd of ik wilde fluiten. Er was namelijk een tekort aan vrijwillige scheidrechters. Samen met een vriendin hebben we een training gevolgd en ik heb gefloten, totdat ik stopte met handbal. Daarna heb ik vrijwilligerswerk gedaan op festivals in o.a. Bovenkarspel. Te gek was dat. Ik was een echte diehard: stond van 12 uur ’s middags tot laat in de avond achter de bar. We hadden een vast clubje, dus kenden elkaar na een aantal festivals goed. Geweldige tijd.”


Kinderen

Fleur heeft de studie Maatschappelijk Werk & Dienstverlening gedaan. “Die studie heb ik wel afgerond, maar ik wist niet zeker of dit wel was, waar ik in verder wilde. Ik ben toen gaan werken in de Kaasfabriek. Hoewel het heel leuk werk was, gaf dat me niet genoeg voldoening. Ik wilde er wat bij doen en ging op zoek naar vrijwilligerswerk. Ik kwam terecht bij een stichting die zich inzette voor kinderen onder de armoedegrens. Ik zat in het bestuur en organiseerde uitjes voor de gezinnen en het jaarlijkse Sinterklaasfeest en hielp mee met het inzamelen van cadeaus voor de kids. En toen wist ik dat ik ook met kinderen wilde werken.”


Suriname

En die wens om te werken met kinderen, trok Fleur naar Suriname. “Drie maanden heb ik vrijwilligerswerk gedaan in Suriname. Dat heeft enorm veel indruk op me gemaakt. Ik was 22 jaar en stapte alleen op het vliegtuig naar een vreemd, ver land. Daar kwam ik terecht bij een kindertehuis, waar ik de ‘mamma’ van de kinderen ontlastte door de kinderen van school te halen, activiteiten te doen, of te helpen met huiswerk. Een mooie leerzame tijd. Maar ook verdrietig. Vooral dat ik wegging was super emotioneel. Het meisje dat me de eerste weken nog vuil aankeek, huilde het hardst. Daar ging weer iemand weg. Door al deze ervaringen in vrijwilligerswerk wist ik wel zeker wat ik wilde doen: werken met kinderen én activiteiten organiseren. Ik ben toen de opleiding Leasure en Event Management gaan doen. En die combinatie met mijn eerste studie, bleek een hele goede combinatie.”


Jong Westfriesland in Actie

Door vrijwilligerswerk heeft Fleur ontdekt wat ze echt wil doen. “Vrijwilligerswerk heeft mij heel veel gebracht. Ik weet nu waar mijn hart ligt. Maar ik heb ook in de jaren een netwerk opgebouwd. Daarnaast geeft vrijwilligerswerk me echt plezier. Je kunt doen wat je zelf leuk vindt, maar je helpt ook anderen. Vooral jongeren denken dat als je vrijwilligerswerk doet, je eraan vastzit. Dat is niet zo. Je kunt ook af en toe vrijwilligerswerk doen. En je kiest zelf wat je doet. Met Jong Westfriesland in Actie willen we jongeren laten zien dat je met vrijwilligerswerk niet alleen iets voor de maatschappij kunt betekenen. Je ontdekt ook je passie en talenten én je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. En ik kan het weten…”


Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Hovenier Sander kan bijna geen nee zeggen

| Doe es gewoon vrijwillig
Hoveniersbedrijf Floridus zorgt niet alleen voor groene tuinen en perfecte greens van golfbanen, maar klaart ...
Lees meer

Jeannette geniet volop in het Bakkerijmuseum

| Doe es gewoon vrijwillig
De zoete geur van gevulde koeken valt je direct op als je het Bakkerijmuseum binnenstapt. En die verleidelijke ...
Lees meer

Noza leert van vrijwilligerswerk

| Doe es gewoon vrijwillig
In de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) ontdekken jongeren in tachtig uur vrijwilligerswerk hun talenten, én ...
Lees meer