Tips voor taalhulp aan Oekraïners

Meer en meer Oekraïners vluchten hun land uit. Ook naar Nederland. Daardoor is er steeds meer behoefte aan taalhulp aan de vluchtelingen. Hoe begeleid je iemand die nog geen Nederlands spreekt? Hoe kun je een Oekraïense vluchteling kennis laten maken met de Nederlandse taal? Hoe kun je elkaar toch begrijpen? Gelukkig zijn er steeds meer materiaal en tips gratis online beschikbaar, die we graag met je delen.


Taalcoaching voor Oekraïners

Op de website hetbegintmettaal.nl vind je o.a.:

informatie over het beleid en regels rondom taal

- tips voor vrijwilligers en/of gastgezinnen, waaronder de blog 'Hoe begeleid je iemand die nog geen Nederlands spreekt?' met daarin deze 6 tips

- een overzicht van handig materiaal en zelfstudie


Luister en leer

‘Luister en leer’ is een taalprogramma dat kosteloos beschikbaar is gemaakt voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Om kennis te maken met de Nederlandse taal, alleen of met een vrijwilliger / docent. De deelnemer leert door te luisteren en na te spreken belangrijke woorden en korte zinnen om de eerste stappen te zetten in het Nederlands. Het zijn 24 lessen over bijvoorbeeld uitspraak, getallen, groeten, familie, eten en drinken, de klok. Het boekje (2-talig) is in pdf te downloaden. De CD is online te beluisteren.


Aanwijsposters

Via deze link vind je posters met afbeeldingen van veel alledaagse voorwerpen gerangschikt op thema. Bij elke afbeelding staat zowel het Oekraïense woord als het Nederlandse woord. 


Tips voor les geven

Met dit youtube-filmpje krijg je uitleg over hoe je woordenschat aan kunt leren met de TPR methode. Langzaam praten, dingen voordoen, bijvoorbeeld aanwijzen of pakken en dan na laten doen. En, vooral veel herhalen.


Handige pdf's met pictogrammen

Een handige methode om elkaar te begrijpen, is door pictorgrammen aan te wijzen. De pictogrammen worden zowel in het Nederlands als Oekraïens uitgelegd. Hieronder een aantal handige pdf's die je kunt uitprinten, waardoor je gemakkelijker met elkaar kunt communiceren.


Kleding

pdf 1 - kleding

pdf 2 - kleding


Medisch

pdf 1 - medisch

pdf 2 - medisch

pdf 3 - medisch

pdf 4 - medisch


Snel Nederlands leren

pdf 1 - snel Nederlands

pdf 2 - snel Nederlands


Pictokaartschool Oekraïens