Helpen als taalvrijwilliger

Voor anderstaligen en mensen die laaggeletterd zijn, is de Nederlandse taal lastig. Als taalvrijwilliger kun jij deze mensen helpen de Nederlandse taal beter te beheersen. Dat kan een-op-een als Taalmaatje. Of in groepsverband als docent Conversatieles of instroomgroep. Maar ook bij een gezin thuis als voorlezer van SamenVoorlezen. 

Taalvrijwilliger spreekvaardigheid

De beste manier om de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen, is door veel te oefenen. En dat is veel leuker én makkelijker samen met een taalvrijwilliger spreekvaardigheid. Gezellig praten over alledaagse dingen, elkaars cultuur, hobby’s, interesses, vrienden en familie. Lekker ongedwongen tijdens een kopje koffie aan de keukentafel, de dagelijkse boodschappen of een wandeling in het park. Juist door deze ongedwongen aanpak zorgt de taalvrijwilliger ervoor dat de anderstalige meer vertrouwen krijgt en dat is belangrijk om de taal te leren spreken.

Taalmaatje
Taaltrainer

Taalvrijwilliger lezen en schrijven

Een op de acht mensen in Westfriesland in de leeftijd tussen 15 en 65 jaar is laaggeletterd. Dat kunnen anderstaligen zijn die de Nederlandse taal nog niet eigen zijn. Maar ook mensen die in Nederland geboren en getogen zijn, maar een achterstand hebben in lezen, schrijven en spreken. Als taalvrijwilliger lezen en schrijven help je deze mensen een-op-een op een laagdrempelige manier de taal beter te beheersen, in zowel woord als geschrift. Je ontvangt uitgebreid lesmateriaal van Taalhuis en begeleiding van een van onze coördinatoren.

Taalvrijwilliger instroomgroep

Voordat anderstaligen kunnen starten met taalles moeten ze soms wachten tot er plaats is. Om de motivatie vast te houden en de taalontwikkeling in gang te zetten zijn er in West-Friesland instroomgroepen. De deelnemer draait mee in de instroomgroep totdat hij kan doorstromen naar het gekozen taaltraject. Als taalvrijwilliger instroomgroep ben je met een team van taalvrijwilligers zelfstandig aan het werk met de deelnemers van de instroomgroep. De instroomgroep heeft plaats voor 15 deelnemers die worden begeleid door minimaal 5 vrijwilligers. De taalvrijwilliger gaat elke week met een klein groepje deelnemers aan de slag met laagdrempelige taalopdrachten, taalspelletjes en verhalen kaarten. Duidelijke instructie en uitleg van de materialen is aanwezig en als voorbereiding volgt de vrijwilliger een training.

Docent conversatieles

Docent Conversatieles

De conversatieles is voor diegenen die de Nederlandse taal beter willen leren spreken. De conversatielessen vinden plaats op verschillende locaties en worden gegeven in groepsverband. De conversatieles vindt één keer per week plaats en duurt anderhalf uur. Onder leiding van de vrijwillige docent Conversatieles wordt veel gesproken en gewerkt aan eenvoudige lees- en schrijfoefeningen. Er wordt in kleine groepjes gewerkt, zodat er voor iedereen voldoende tijd is om te praten. De docent zorgt ervoor dat er iedere week een nieuw en vooral leuk onderwerp is om over te praten.

Voorlezer SamenVoorlezen

Het project SamenVoorlezen is er voor kinderen vanaf 2 tot 12 jaar die taal- of leesondersteuning kunnen gebruiken. De nationaliteit van de kinderen maakt niet uit, hier geboren of nieuw in Nederland. Als voorlezer bij SamenVoorlezen help je een kind dat moeite heeft met taal en lezen. Je gaat gedurende twintig weken één uur per week bij een gezin thuis voorlezen. Ook ga je samen met het gezin naar de bibliotheek om daar boekjes te zoeken. Zo help je zowel het kind als de ouders boekjes te kiezen die echt bij hen passen. Zo wordt voorlezen nog leuker!

Voorlezer Samenvoorlezen

Training en begeleiding

Als je je aanmeldt als taalvrijwilliger, krijg je eerst een intakegesprek. Zo weten we of taalvrijwilliger echt iets voor jou is. Is het iets voor jou? Dan gooien we je natuurlijk niet in het diepe. Taalhuis biedt trainingen aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden in je rol als taalvrijwilliger. Wij zorgen voor de nodige achtergrondinformatie over laaggeletterdheid en voorzien je van werkmateriaal, afhankelijk van jouw rol als taalvrijwilliger. Je wordt begeleid door Vrijwilligerspunt waar je altijd met je vragen terecht kunt. Ook organiseren we bijeenkomsten waar ervaringen worden uitgewisseld. Zo helpen wij je jouw rol als Taalmaatje, docent Conversatieles of voorlezer voor Samenvoorlezen zo goed en plezierig mogelijk te vervullen.

Wil jij taalvrijwilliger worden of meer informatie ontvangen?

Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.

Alle velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacyverklaring en Algemene Voorwaarden zijn van toepassing.