Sociale veiligheid

Doen vrijwilligers klusjes of boodschappen voor ouderen? Of spreken zij regelmatig af voor sociaal contact? Helpen ze met het op orde brengen van administratie? Dan is het belangrijk dat hun veiligheid wordt bewaakt. Voor vrijwilligers en deelnemers hebben we een flyer Sociale Veiligheid gemaakt waar je je eigen logo aan toe kunt voegen. Ook hebben we een voorbeeld met omgangsregels gemaakt, die je kunt aanpassen. Deze documenten kun je mailen of aan vrijwilligers/deelnemers meegeven.

Voorkom grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag kun je herkennen. Zowel bij de pleger, als het slachtoffer. Voorkom grensoverschrijdend gedrag in jouw organisatie. Om slachtoffers te voorkomen én een veilig klimaat binnen jouw organisatie te creëren, zijn regels en afspraken binnen je organisatie noodzakelijk.

Het NOV helpt (kosteloos)

De experts van Vereniging NOV kunnen bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van preventief beleid voor grensoverschrijdend gedrag.

Flyer Sociale Veiligheid voor vrijwilligers

Dit zijn dingen waar je op moet letten als je een ander helpt als vrijwilliger. Hoe ver ga je in je hulp? Je vindt het in de flyer. Je kunt deze flyer aan je vrijwilligers geven en voorzien van een logo van jouw organisatie.

Flyer Sociale Veiligheid voor hulpvragers

De flyer Sociale Veiligheid geeft informatie over wat een hulpvrager mag verwachten van een vrijwilliger en hoe hij op een veilige manier de hulp in ontvangst kan nemen. De flyer kan voorzien worden met een logo van de eigen organisatie.

Voorbeeld gedragsregels

Wanneer jouw organisatie werkt met een kwetsbare doelgroep is het belangrijk de veiligheid van je doelgroep en van jouw vrijwilligers te bewaken. We hebben de omgangsregels op een rijtje gezet in een flyer die je kunt meegeven aan de vrijwilligers.

Modelgedragscode (vrijwillige) medewerkers (NOV)

Veel grenzen in het contact tussen (vrijwillige) medewerkers en deelnemers aan de activiteiten van de vereniging /stichting zijn niet eenduidig. Maar er is wel één heel duidelijke grens en dat is de grens dat seksuele handelingen en contacten tussen (jong)volwassen medewerkers en minderjarigen, die bij ons komen, absoluut ontoelaatbaar zijn! Daarom heeft het NOV voor (vrijwillige) medewerkers een gedragscode opgesteld.