Basisvaardigheden Festival

Op 8 september vindt van 16.00 - 20.00 uur het Basisvaardigheden Festival plaats in het Huis voor de Stad, aan Maelsonstraat 12 in Hoorn. Een festival waar men kennis kan maken met het leeraanbod van de basisvaardigheden lezen, schrijven, spreken, rekenen en digitale vaardigheden. Iedereen is welkom zoals geïnteresseerden uit de gemeenten en de politiek, jobcoaches (en hun cliënten), hulpverleners en het bedrijfsleven. Maar ook mensen die zelf moeite hebben met de basisvaardigheden en op zoek zijn naar taalaanbod in West-Friesland. Taalhuis organiseert het Basisvaardigheden Festival in nauwe samenwerking met aanbieders uit de regio zoals taalscholen, bibliotheken en wijkcentra.

Al het taalaanbod onder één dak

Taalhuis én de diverse taalaanbieders (zie hieronder) uit West-Friesland presenteren zich en geven interactieve workshops en demo’s om de bezoekers te laten proeven van de diverse mogelijkheden die zij bieden. Wat kun je zoal doen?

 • Volg een taalles
 • Leer feiten en fabels over laaggeletterdheid
 • Ontmoet ervaren taalvrijwilligers
 • Ga in gesprek met een taaladviseur van Taalhuis
 • Puzzel met de Escape Koffer Laaggeletterheid
 • Test je basisvaardigheden met de Taal-, Reken- of Digimeter van Stichting Lezen en Schrijven
 • Maak kennis met het online-programma Oefenen.nl

Het Basisvaardigheden Festival is uniek, want nog nooit kon je in één grote ruimte een goed beeld krijgen van het totale taalaanbod in West-Friesland. Dé plek dus voor professionals én mensen die moeite hebben met taal om geïnspireerd te raken en goed te worden geïnformeerd over de diverse mogelijkheden in de regio.


Bekijk hier het programma

Deze taalaanbieders zijn aanwezig tijdens het Basisvaardigheden Festival

Ons Stede Broec

Voor ons en iedereen

’t Stadsplein is onderdeel van de welzijnsorganisatie Ons Stede Broec, waar alle inwoners van de gemeente terecht kunnen voor sociale, culturele en maatschappelijke activiteiten en ondersteuning. ’t Stadsplein is een laagdrempelig sociaal-cultureel centrum in het hart van Stede Broec waar mensen zich sociaal en persoonlijk kunnen ontwikkelen.

Wijksteunpunt De Lindehof

Het Taalcafé van wijksteunpunt De Lindehof in Hoogwoud is inmiddels een begrip in de omgeving van Hoogwoud. Anderstaligen kunnen hier terecht voor taalbegeleiding op maat: oefenen van lees- en schrijfvaardigheid, conversatie of een taalmaatje aan huis. Samen met hun vrijwilligers, waaronder gepensioneerde docenten. Goede taalvaardigheid en contacten zijn nodig om mee te kunnen doen in de samenleving. De Lindehof heeft al veel mensen mogen verwelkomen uit diverse landen, van alle leeftijden.

Stichting Netwerk

Stichting Netwerk is de organisatie voor welzijnswerk in Hoorn. Netwerk verbindt mensen, versterkt eigen kracht en voorkomt dat kleine problemen groot worden. Samen met inwoners, vrijwilligers en andere organisaties bouwt Netwerk aan een sociale stad: leefbaar, veilig en met gelijke kansen voor iedereen. Inwoners, jong en oud, kunnen hun talenten ontdekken en ontwikkelen, elkaar ontmoeten en meedoen in de samenleving. Hierbij heeft Netwerk extra aandacht voor degenen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Taalhuis Westfriesland

Wil je beter leren lezen, schrijven, spreken, rekenen of werken op de computer? Dat kan door te leren, bijvoorbeeld op school, of samen met een taalmaatje. Maar ook door te doen. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen bij een organisatie of door iemand te helpen als vrijwilliger met een klusje in huis of tuin. Maar ook door mensen te ontmoeten en samen iets leuks te gaan doen. Wat wil je leren, waarom en wat heb je nodig? Taalhuis Westfriesland gaat met jou in gesprek en dan gaan we samen kijken hoe we jou kunnen helpen met de Nederlandse taal.

Fiolet Taaltrainingen

Fiolet Taaltrainingen is een zelfstandige taalschool met vestigingen in Purmerend, Hoorn en Schagen. Fiolet Taaltrainingen heeft ruim 20 jaar ervaring in het geven van taaltrainingen aan hen die Nederlands niet als moedertaal hebben geleerd. Verder biedt zij Taal op de Werkvloer cursussen, SWB-trainingen en Participatie-workshops aan. Samen met ervaren NT2-docenten stoomt Fiolet Taaltrainingen hun cursisten klaar voor de Nederlandse maatschappij en werkvloer, want ‘’Het werkt beter als je dezelfde taal spreekt’’.

NewBees en NLtraining

NewBees bereidt nieuwkomers, statushouders, voor op een plek in onze samenleving. Wij geloven in een inclusieve samenleving waar gelijkwaardigheid centraal staat. Waar ruimte is voor het benutten van talent, ongeacht waar je vandaan komt. NLtraining verzorgt al jaren Nederlandse les voor iedereen die de Nederlandse taal niet voldoende machtig is om zelfstandig te participeren in de samenleving. 

In West-Friesland biedt NewBees samen met NLtraining inburgeringstrajecten op maat aan. NLtraining verzorgt taalonderwijs, NewBees het participatieaanbod. Onze diensten zijn modulair in te zetten en sluiten naadloos op elkaar aan.

Bibliotheek Hoorn

De Bibliotheek is de plek voor het aanleren van basisvaardigheden. Inwoners kunnen hier hun hele leven terecht om te leren lezen, schrijven, spreken, rekenen en om digitale vaardigheden op te doen. 

 • Met een uitgebreide en unieke collectie en een krachtig taalaanbod;
 • Computercursussen en uitleg over het gebruik van DigiD;
 • Het IDO biedt uitkomst bij vragen over de digitale overheid;
 • Focus op het gezin bij de aanpak van taalproblemen;
 • De sociaal maatschappelijke kaart brengt alles bij elkaar: een actueel overzicht van producten, activiteiten en organisaties in een gemeente, regio en/of provincie.

Vonk

Vonk is de nieuwe naam van ROC Kop van Noord-Holland, Clusius College en de Onderwijsgroep Noordwest Holland. Samen zijn zij de beroepsopleider van de regio Noord-Holland Noord.

Met hun grote opleidingsaanbod helpen zij jong en oud te groeien. Hoogwaardig en kleinschalig onderwijs dichtbij huis. Onderwijs dat passend is bij de persoon en de arbeidsmarkt. Verankerd in de regio. Vonk gaat persoonlijk moet je in gesprek voor een taalcursus op maat. Het betreft Taalcursussen NT1 en NT2 en worden op diverse locaties gegeven. Er zijn meerdere startmomenten per jaar. De taalcursussen zijn gratis.

Westfriese Bibliotheken

De Bibliotheek is de plek voor het aanleren van basisvaardigheden. Inwoners kunnen hier hun hele leven terecht om te leren lezen, schrijven, spreken, rekenen en om digitale vaardigheden op te doen.

 • Met een uitgebreide en unieke collectie en een krachtig taalaanbod;
 • Computercursussen en uitleg over het gebruik van DigiD;
 • Het IDO biedt uitkomst bij vragen over de digitale overheid;
 • Focus op het gezin bij de aanpak van taalproblemen;
 • De sociaal maatschappelijke kaart brengt alles bij elkaar: een actueel overzicht van producten, activiteiten en organisaties in een gemeente, regio en/of provincie.

EdINOVA

Stichting EdINOVA biedt sinds 2013 cursussen Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden op diverse niveaus. Van beginnerscursussen voor (anders-) analfabeten tot trajecten voor hoogopgeleiden en taaltrajecten op de werkvloer. EdINOVA biedt een integrale begeleiding aan aan statushouders en gezinsmigranten. Maatschappelijke begeleiding, begeleiding naar sociale activiteiten, naar vrijwilligers- en regulier werk en begeleiding naar taal- en inburgeringslessen worden binnen de organisatie met elkaar verbonden. Binnen deze trajecten worden de taallessen gecombineerd met coaching en taalboostlessen.

MEE & de Wering

MEE & de Wering is een organisatie die zich inzet voor iedereen die (tijdelijk) ondersteuning kan gebruiken. Het leven kan heel mooi zijn maar soms ook lastig. Op zo’n moment kan het fijn zijn wanneer er een (gespecialiseerde) vrijwilliger of deskundige professional voor je is om je te helpen. Wij bieden jou graag dat steuntje in de rug om op eigen kracht weer verder te kunnen, samen met de mensen om jou heen.