Post | oktober 2023 | Nieuws | 2 min lezen

Vrijwilligerspunt werft vrijwilligers voor crisisopvang Wervershoof

Vanaf 1 november worden 200 asielzoekers opgevangen door de gemeente Medemblik op het perceel aan de Volk Koomenweg 3 (“De Tegel”) in Wervershoof. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is verantwoordelijk voor de organisatie van de opvang, maar zet de hulp van Vrijwilligerspunt Westfriesland in voor de werving van de vrijwilligers.


Udate (7-11): er zijn momenteel voldoende vrijwilligers


De opvang is hard nodig, omdat er in het aanmeldcentrum in Ter Apel onvoldoende plek is voor mensen die in Nederland op zoek zijn naar veiligheid en bescherming. Om te voorkomen dat mensen buiten moeten slapen, heeft het Rijk gemeenten gevraagd te helpen. De gemeenten in de regio West-Friesland hebben afgesproken elkaar te steunen en samen asielzoekers op te vangen. Daarom vangt de gemeente Medemblik vanaf 1 november voor zes maanden een groep asielzoekers op.


De opvang in Medemblik is tot mei 2024 en tot die tijd is de hulp van vrijwilligers nodig voor het organiseren van activiteiten voor de tijdelijke bewoners. Vrijwilligerspunt Westfriesland is benaderd voor het werven van de vrijwilligers. Klaas-Jan Groot van Vrijwilligerspunt: "Wij hebben een breed netwerk en bereik in de Westfriese gemeenten. Dit zetten wij graag in om te helpen bij het vinden van vrijwilligers. Begin vorig jaar hebben we dat ook gedaan voor de vluchtelingen uit Oekraïne en eind vorig jaar voor de crisisopvang in Enkhuizen. Het is ons gelukt toen veel vrijwilligers te vinden om te helpen. Wij hopen dat mensen nu weer bereid zijn de asielzoekers, die het al zo zwaar hebben, wat plezier en gezelligheid te bieden."


Organiseren activiteiten

De gevraagde hulp is vooral gericht op het organiseren en begeleiden van activiteiten. Deze activiteiten hoeven zeker niet ingewikkeld te zijn. Denk aan sportactiviteiten zoals wandelen en voetballen, creatieve activiteiten zoals handwerken of schilderen, of spelletjes doen met de kinderen. Aan Nederlandse les voor volwassenen en kinderen is ook behoefte. De ervaring van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord leert dat de vluchtelingen vooral in de middag behoefte hebben aan activiteiten, daarom wordt er voornamelijk gezocht naar mensen die in de middag tussen 14.00 - 17.00 uur enkele uren tijd hebben.

 

Aanmelden als vrijwilliger

Via deze link kun je je aanmelden als vrijwilliger. Iedereen die wil helpen bij activiteiten kan zich via dit formulier aanmelden. Ook als je je op een andere manier wilt inzetten voor de vluchtelingen of alleen ’s avonds beschikbaar bent, is hulp welkom. Vrijwilligerspunt zorgt ervoor dat de aanmeldingen bij de veiligheidsregio terechtkomen. Zij zullen het verdere contact op zich nemen en met de vrijwilligers de mogelijkheden van inzetbaarheid en beschikbaarheid afstemmen.


Deel blogpost