Post | april 2022 | Nieuws | 2 min lezen

Ruim 530 vrijwilligers voor hulp vluchtelingen Oekraïne

Op 16 maart plaatste Vrijwilligerspunt Westfriesland een aanmeldformulier op de website vrijwilligerspunt.com om vrijwilligers te werven voor hulp aan de Oekraïense vluchtelingen. Nog geen maand later hebben zich al ruim 530 vrijwilligers aangemeld. Klaas-Jan Groot, Vrijwilligerspunt: “Nog iedere dag komen er aanmeldingen binnen. Mooi om te zien dat zoveel mensen in West-Friesland deze kwetsbare groep willen helpen.”


Inmiddels is Vrijwilligerspunt hét centrale punt in West-Friesland waar vrijwilligers zich kunnen aanmelden als vrijwilliger. De Westfriese gemeenten, maar ook de bewoners van West-Friesland verzorgen de opvang van de vluchtelingen en daarbij is de hulp van vrijwilligers hard nodig. Klaas-Jan: “Dat gaat veelal om ad-hoc-hulp. Zo hadden we in maart voor een opvanglocatie in Opperdoes op korte termijn vele handige handjes nodig om bedden in elkaar te zetten. Maar ook vertalers, schoonmakers, organisatietalenten en extra handjes voor het in ontvangst nemen, sorteren en uitgeven van tweedehandskleding. Met een oproep via onze social mediakanalen en via de communicatiekanalen van de gemeenten wisten we binnen korte tijd de benodigde hulp te krijgen. Echt geweldig.” 


Bemiddelen tussen vraag en aanbod

Vrijwilligerspunt koppelt de aangemelde vrijwilligers aan de verschillende hulpvragen. Klaas-Jan: “Dat doen we voornamelijk telefonisch. We hebben een team van betrokken vrijwilligers verzameld die ons daar dagelijks bij helpt. Omdat je in het aanmeldformulier moet aangeven wanneer je beschikbaar bent en wat je kunt bieden, kunnen we gemakkelijk en snel vraag en aanbod aan elkaar koppelen.”


Taalhulp

Ook de vraag naar taalvrijwilligers is groot. Klaas-Jan: “Er is ook veel behoefte aan vertalers Oekraïens en Russisch en vrijwilligers die taallessen Nederlands kunnen geven. Vanuit Taalhuis Westfriesland, onderdeel van Vrijwilligerspunt, koppelen we de aangemelde taalvrijwilligers aan de vluchtelingen. Dat kan een-op-een als taalmaatje, maar ook als docent conversatieles aan groepen. Nieuwe taalvrijwilligers krijgen van ons een korte training, zodat ze goed voorbereid zijn.”


Spullen

In de hulp aan de Oekraïense vluchtelingen werkt Vrijwilligerspunt nauw samen met de Westfriese Uitdaging. Klaas-Jan: “Er is ook veel behoefte aan spullen. Denk aan fietsen, speelgoed, kleding en meubels. Vraag en aanbod kunnen geplaatst worden op westfrieseuitdaging.nl/vraag-en-aanbod. Hartverwarmend om te zien dat we al veel vluchtelingen ook met spullen hebben kunnen helpen. Ze hebben immers zo goed als alles moeten achterlaten.”


Wil jij iets betekenen?

Iedereen die zich als vrijwilliger wil aanmelden, kan dat doen via het aanmeldformulier op www.vrijwilligerspunt.com. Vrijwilligers nodig? Bel 0229-216499 of stuur een mail naar [email protected]

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Korting voor vrijwilligers bij Schouwburg Het Park

| Nieuws
Speciaal voor vrijwilligers heeft Schouwburg Het Park een aantal toffe voorstellingen met korting. Die korting ...
Lees meer

Kom zaterdag 7 oktober naar de Vrijwilligersmarkt Medemblik

| Nieuws
Zaterdag 7 oktober organiseert Vrijwilligerspunt Westfriesland in opdracht van de gemeente Medemblik de ...
Lees meer

Moestuinvereniging Kweeklust matchte met Heddes Bouw

| Nieuws
Kevin Blom van Moestuinvereniging Kweeklust in Grootebroek wist voor de start van de Westfriese Beursvloer al ...
Lees meer