Post | februari 2022 | Nieuws | 2 min lezen

Marjon leest voor op Kindcentrum Universum

Deze week zijn De Nationale Voorleesdagen met als doel voorlezen te stimuleren van kinderen van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of net een beetje kunnen lezen. Een uitgelezen mogelijkheid voor voorlezer Marjon Walst van Vrijwilligerspunt Westfriesland om de kinderen van groep 1 en 2 van Kindcentrum Universum in Hoorn voor te lezen. 


Dertien kindjes van groep 1 en 2 nemen onder begeleiding van juf Wilma plaats op de stoeltjes in de halve kring. Marjon zit al klaar met haar voorleesboek, het prentenboek van het jaar 2022; Maar eerst ving ik een monster. Voorlezen doet Marjon normaliter een-op-een voor het programma Samenvoorlezen van Vrijwilligerspunt. Twintig weken lang gaat Marjon dan een uurtje per week voorlezen aan een meisje van 9 jaar uit Curaçao. “Dat is wel heel anders, want je bent dan gefocused op één kind. Nu zitten er dertien kindjes. En de spanningsboog van kinderen van 4 jaar is toch wel anders dan van een kind van 9.”


Het voorlezen wordt een succes. Hoewel de kindjes wat moeite hebben om stil te zitten, wordt er flink meegeleefd met het verhaal. “Het monster lijkt op een dinosaurus!”, “Hoeveel monsters gaat hij vangen?”, “Ik wil geen monster in mijn huis!”. Na een half uurtje voorlezen en kletsen met de kinderen, zit de eerste ronde van het voorlezen erop. Want, de groep is in tweeën gesplitst en de volgende groep kindjes staat al te wachten. “Erg leuk om te doen”, vertelt Marjon. “De kinderen hebben goed geluisterd en lekker meegedaan. En volgens mij vonden ze het ook leuk, want aan het einde kreeg ik van alle kinderen tegelijk een hele dikke knuffel!”


Voorlezer voor Samenvoorlezen

Voorlezen is heel belangrijk voor kinderen, ook als het kind al (een beetje) kan lezen. Het is niet alleen gezellig, maar ook goed voor de taalontwikkeling. Het heeft namelijk een positief effect op de woordenschat en spelling, en kinderen leren teksten beter te begrijpen. Het lijkt zo vanzelfsprekend; voor het slapengaan nog even een paar bladzijden voorlezen aan je kind. Maar wat als je als ouder zelf de Nederlandse taal niet goed beheerst of zelf moeite hebt met lezen? Vrijwilligerspunt helpt met ‘Samenvoorlezen’. Zoek je iemand die thuis komt voorlezen, of wil je zelf graag voorlezer worden? Neem dan contact op met Anouschka Timm van Vrijwilligerspunt via [email protected] of 0229-216499. 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Hard geklust tijdens NLdoet door leerlingen én wethouders

| Nieuws
Het is Vrijwilligerspunt Westfriesland gelukt om voor 750 leerlingen van het Oscar Romeo en Copernicus SG in ...
Lees meer

Taalhuis ontvangt 1.000 euro van de Soroptimisten

| Nieuws
Taalhuis Westfriesland, onderdeel van Vrijwilligerspunt Westfriesland, heeft van Soroptimistenclub Hoorn e ...
Lees meer

Vrijwilligerspunt werft vrijwilligers voor crisisopvang Avenhorn

| Nieuws
Ruim drie maanden heeft een groep van maximaal 225 asielzoekers in de tijdelijke crisisopvang gezeten op het ...
Lees meer