26 maart 2022 Vrijwilligersmarkt

Het was gezellig druk op 26 maart tijdens de Vrijwilligersmarkt van Vrijwilligerspunt Westfriesland in Sportcentrum Hoorn. Zo’n 250 bezoekers bezochten vandaag de vrijwilligersmarkt waar 50 maatschappelijke organisaties uit West-Friesland zich presenteerden. Niet alleen werden er door diverse organisaties al enthousiaste vrijwilligers geworven. Er werd ook volop genetwerkt tussen organisaties onderling. De bezoekers gingen met inspiratie en soms zelfs met een leuke en passende vrijwilligersklus weer de deur uit.

Deze organisaties stonden op de Vrijwilligersmarkt 2022

WilgaerdenLeekerweideGroep

WilgaerdenLeekerweideGroep locatie Wognum is er voor jong en oud. Voor mensen met en zonder beperking. En voor mensen die voor korte tijd of voor langere tijd begeleiding nodig hebben. Alles kan. Daarnaast zijn ze er voor partijen die, net als zij zelf, mensen ondersteunen hun leven naar eigen inzicht wensen vorm te geven: gemeentes, collega-dienstverleners en andere professionals. Want, zo is hun motto: “Samen kunnen we meer dan alleen.”

Rundveemuseum

Een ‘levend’ museum in Aartswoud waarin tal van bedreigde oude Nederlandse rundveerassen door raszuivere fok voor ondergang worden behoed. Een museum vol leven, waar altijd iets te zien of te beleven valt. Ook is er een ontdekkingspad en een educatief centrum, dat bezoekers informeert over de historie van die oude rassen en over de melkveehouderij en het plattelandsleven in de loop der tijden.

SchuldHulpMaatje

SchuldHulpMaatje West Friesland geeft hulp bij schulden en is er voor de inwoners van Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. We geven geen geld. SchuldHulpMaatje helpt mensen met financiële problemen om weer grip te krijgen op hun geld. Een oplossing voor de lange termijn dus. Die hulp is gratis. Als vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje kun je het verschil maken in iemands leven die het daardoor niet meer ziet zitten.

Flessenscheepjes Museum

Het Flessenscheepjes Museum bevat op dit moment ‘s werelds meest omvangrijke collectie. De grote verscheidenheid van flessen en scheepstypen is uniek. Meer dan 1000 exemplaren, o.a. uit de vroege zeilvaart en de V.O.C.-tijd. maar ook van de visserij, de walvisvaart en het reddingswezen.

Kindgericht Werken

Kindgericht Werken werkt op een andere manier met kinderen en volwassenen. Want iedereen is een individu. Het kind en de volwassene. Kinderen, maar ook volwassenen, krijgen zoveel prikkels te verwerken op school, buiten school en vanuit werk, dat Kindgericht Werken een stukje rust en een stukje ontspanning mee wil geven. Dit wordt gerealiseerd door activiteiten op een natuurlijke, kindgerichte, positieve en individuele manier te benaderen.

Kleinschalig Wonen Westwoud

Mensen die hun eigen keuzes maken, zijn gelukkiger. Dat is de gedachte achter de woonvorm van de Pastorie. De bewoners behouden de regie over het eigen leven. Als er bepaalde aspecten overgenomen moeten worden dan zal dit besproken worden met de bewoner en met diens contactpersoon. Kleinschalig Wonen Westwoud creëert een sfeer waarin zij zich prettig voelen. Een sfeer die wordt gekenmerkt door huiselijkheid, gelijkwaardigheid, veiligheid, geborgenheid en respect.

Bakkerijmuseum

Al 40 jaar het lekkerste museum van Nederland! Wat is er leuker en leerzamer dan zelf de handen uit de mouwen te steken? Kinderen worden actief betrokken bij de demonstraties en er is altijd een gratis leuke kinderactiviteit in een historische bakkerstechniek. Dit zijn technieken die bijna nergens anders in Nederland meer te zien zijn. Ook volwassenen worden aan het werk gezet tijdens een breed aanbod van workshops!

Oogvereniging Nederland

De Oogvereniging is een belangen- en patiëntenvereniging voor mensen met een oogaandoening. Het is een landelijke vereniging opgedeeld in provincies, themagroepen en diagnose roepen. De Oogvereniging komt op voor belangen in het kader van toegankelijkheid, gelijkwaardigheid en informeert haar leden op medisch gebied. In de provincie worden kleinschalige activiteiten en Oogcafé’s georganiseerd voor onderling contact.

Oorlogsmuseum Medemblik

Het Oorlogsmuseum Medemblik bestaat uit een dorpje gebouwd in jaren '40 stijl waar je met je groepje de verhalen die tijdens de W.O.II in West-Friesland gebeurd zijn, ontdekt. Maar ze zijn meer dan een museum, zo ontvangen ze veel verschillende bezoekers van schoolklassen, regulier bezoek, vriendengroepen tot gasten voor een feest in het Oorlogsmuseum. Ze zijn een museum voor en door iedereen!  

Cultureel Centrum Pancratius

In het Cultureel Centrum Pancratius vinden diverse activiteiten plaats, zoals markten, concerten, exposities, vergaderingen, bijeenkomsten, rouw en trouw. Deze activiteiten vinden plaats buiten de zomermaanden en worden volledig georganiseerd door vrijwilligers. Mede door hun inzet kan het gebouw ‘de Pancratiuskerk’ in stand gehouden worden. 

De VertelTuin

Het Tuintheater De VertelTuin zet zich in voor het voorlezen aan volwassenen en organiseert verhalenvoorstellingen aan volwassenen. Die vinden plaats in een grote kas van hout en folie op een ruig parkachtig landgoed van anderhalf hectare en op andere locaties. De stichting draait op vrijwilligers die voorlezen, de tuin bijhouden en meehelpen met de organisatie van activiteiten.

Begraafplaats Keern

De begraafplaats Keern in Hoorn is nog beperkt in gebruik. De begraafplaats verdient het om als monument zorgvuldig bewaard te worden en een aantrekkelijke plaats te zijn voor een wandeling en rustliefhebbers. Naast het reguliere onderhoud dat door de gemeente wordt gedaan, wil de stichting met behulp van vrijwilligers zorgen voor verfraaiing en vergroting van de belevingswaarde en daarnaast aandacht schenken aan de geschiedenis van de begraafplaats en de graven.

Humanitas West-Friesland

Humanitas West-Friesland voert diverse projecten uit, zoals Home-start waarbij gezinnen die behoefte hebben aan opvoedingsondersteuning, hulp krijgen van een vrijwilliger. Ook zetten vrijwilligers zich in voor de Telefooncircel: een dagelijks belrondje van alleenwonende mensen. De vrijwilliger komt in actie bij ‘geen gehoor’. Daarnaast zorgen de Humanitas Kindervakantieweken ervoor dat ieder kind op vakantie kan.

Museum van de 20e eeuw

Het Museum van de 20e eeuw in Hoorn vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs over het leven in de vorige eeuw. Hoe woonden onze (groot)ouders? Met welk speelgoed speelden de kinderen? Wat deed men in zijn vrije tijd? Op dit soort vragen krijg je in dit nostalgische museum antwoorden. Ook zijn er, naast de vaste collectie, leuke tijdelijke exposities zoals Jan, Jans en de kinderen en 70 jaar kindertelevisie.

Leviaan

Leviaan begeleidt mensen met psychische kwetsbaarheden bij het bepalen van het gewenste leven en de stappen om naar dat leven toe te werken. Leviaan coacht iemand waar kan en ondersteunt waar nodig bij alle facetten van het leven. Denk aan het leren omgaan met de kwetsbaarheden, het (weer) aangaan van sociale contacten en zinvolle activiteiten ter vervanging van, of als opstap naar school of werk.

Stoommachinemuseum

Het Nederlands Stoommachinemuseum houdt de geschiedenis van zowel het stoomgemaal 'Vier Noorder Koggen' als de ontwikkeling en betekenis van stoommachines levend. De originele pompen en een groot aantal prachtige machines, die bijna allemaal op stoom kunnen draaien, geven een mooi tijdsbeeld. Bij het Stoommachinemuseum werken ruim 80 vrijwilligers die niet alleen de stoommachines maar ook het museum draaiende houden.

Inloophuis Pisa

Inloophuis Pisa is een gastvrij huis voor mensen uit West-Friesland die met kanker zijn geconfronteerd. De vrijwillige gasheren en gastvrouwen van het PISA-huis in Hoorn bieden laagdrempelige ondersteuning aan mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden door middel van een luisterend oor. Gastheer Jos: "De gesprekken die dan voorbijkomen, zijn heel divers en kunnen alle kanten op gaan. Van intens verdriet en rouw tot de leukste grap en grol.” 

Theater Het Pakhuis

Theater Het Pakhuis opent je ogen en vergroot je wereld. Dat doet het theater door talent op het podium te zetten in hun magisch monumentale theater. Het publiek laat zich inspireren en verrassen. Ook de bevlogen vrijwilligers kunnen bij Het Pakhuis hun talenten inzetten en ontwikkelen. Ze zoeken vrijwilligers voor gastenontvangst, techniek en communicatie.

Sailwise

De wind in de zeilen, het klotsende water tegen de boeg en de zon in je gezicht, zeilen geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Sailwise is al meer dan 45 jaar de enige aanbieder in Nederland van meerdaagse, uitdagende sportactiviteiten en -vakanties voor mensen met een lichamelijke of zintuigelijke handicap, een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Op en rond het water genieten de gasten van een onvergetelijke vakantie.

Watertaxi Hoorn

De Hoornse havens verkennen vanaf het water of een rondvaart maken langs de kustlijn van onze prachtige historische stad? Of gewoon een kort ritje over het water van de ene halte naar de andere halte in onze prachtige haven? Het kan allemaal met Watertaxi Hoorn. Van een rondvaart van een uur door de haven en de grachten van de stad, tot een langere tocht buitengaats naar bijvoorbeeld Strandpaviljoen Oranje Buiten. Alle tochten worden uitgevoerd door een ervaren vrijwillige schipper en gids.

EHBO Stede Broec

Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) is bijstand en hulp dat tot doel heeft het bestrijden en voorkomen van dreigend gevaar. EHBO is dus dat doen wat nodig is om verdere lichamelijke schade voor een slachtoffer van een ongeval te voorkomen, tot er deskundige hulp kan worden gegeven. Als vrijwilliger bij KNV EHBO regio Stede Broec ontwikkel je kennis en vaardigheden die voor jezelf én jouw omgeving heel nuttig zijn. EHBO vrijwilliger zijn doe je niet zo zeer voor jezelf maar meer voor anderen. En, zonder vrijwilligers, geen evenementen!

Bijenteeltvereniging

Onze vereniging is in 1916 opgericht 'ter bevordering van de bijenteelt', vandaar de naam Bijenteeltvereniging. We zijn voornamelijk actief in het oostelijk deel van West-Friesland. De vereniging heeft 80 leden. Gedurende de lente en de zomer is de vereniging druk met hun bijenvolken en alles wat daarom heen hangt, bijvoorbeeld koniginnenteelt, bijenmarkten, bestuiving, onderlinge bezoekjes en uiteraard honing oogsten. Na het seizoen, in de periode oktober tot april, worden verenigingsbijeenkomsten gehouden.

Stichting Netwerk

Stichting Netwerk is de organisatie voor welzijnswerk in Hoorn. Netwerk verbindt mensen. Samen met inwoners, vele vrijwilligers en andere organisaties bouwen zij aan een sociale stad: leefbaar, veilig en met gelijke kansen voor iedereen. Zodat inwoners hun talenten ontdekken en ontwikkelen, elkaar ontmoeten en meedoen in de samenleving. Hierbij heeft Netwerk extra aandacht voor degenen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

De Huiskamer van Enkhuizen

In de Huiskamer van Enkhuizen kunnen 45+’ers met lichamelijke klachten, eenzaamheidsklachten of beginnende dementie zich thuis voelen. Zes dagen per week biedt de Huiskamer hen interactieve, laagdrempelige activiteiten en gezelligheid, begeleid door professionele verzorgenden en toegewijde vrijwilligers. Samen eten koken, in de moestuin werken of de kippen verzorgen. Houtbewerking of klanten in de winkel bedienen. Voor iedereen is er iets te doen en persoonlijke aandacht staat centraal.

MEE & de Wering

MEE & de Wering ondersteunt hun kwetsbare cliënten in het zelfstandig en volwaardig meedoen in de maatschappij. Daar waar zij - om welke reden dan ook - moeite hebben om hun leven (weer) goed op de rit te krijgen. MEE & de Wering is een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening en cliëntondersteuning. Ze bieden o.a. jongerenwerk, vrijwilligerswerk, informatie, advies en ondersteuning. 

WEEFF

Het hoofdkwartier van WEEFF is gevestigd in Enkhuizen, hier bevindt zich ook de studio van WEEFF radio. Elke dag zijn er verschillende vrijwilligers bezig met het nieuws verslaan uit de regio West-Friesland. WEEFF is trots op wat er allemaal in West-Friesland gebeurt en samen met hun redactie en mediapartner NH Nieuws willen zij deze informatie delen en gebruik maken van elkaars mogelijkheden.

Dierenambulance Hoorn e.o.

Dierenambulance Hoorn e.o. staat 24/7 klaar voor dieren in (medische) nood. Ze bieden o.a. eerste hulp bij aangereden en zieke huisdieren. Vervoeren gewonde of zieke dieren die in de natuur leven. En assisteren bij calamiteiten zoals verkeersongevallen en huisbranden waar dieren bij betrokken zijn en brengen deze naar een dierenarts. De stichting is volledig afhankelijk van vrijwilligers om de dierenambulance te laten rijden.

Dierenasiel Hoorn

Het dierentehuis Hoorn is het streekasiel voor de regio West-Friesland. In het dierentehuis werken 4 betaalde krachten en een grote groep vrijwilligers. Samen zorgen zij ervoor dat de honden- en kattenverblijven elke ochtend worden schoongemaakt en dat de dieren hun voer en medicijnen krijgen. ’s Middags worden er klanten rondgeleid en diverse klusjes gedaan.

Huurdersorg. De Boog

Verenigde Huurdersorganisaties De Boog behartigt samen met de bij VH De Boog aangesloten huurdersverenigingen en bewonerscommissies de belangen van huurders van Intermaris in Hoorn en omstreken. Totaal zijn dit ongeveer 10.000 huurwoningen.

Sailability WSV Hoorn

Sailability WSV Hoorn zorgt ervoor dat iedereen kan (leren) zeilen! Ook als je een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt! De Watersportvereniging Hoorn organiseert een tiental zeildagen waar deelnemers onder begeleiding kennis kunnen maken met zelfstandig zeilen op het Markermeer. Er wordt gevaren in boten die niet om kunnen slaan en niet zinken. Wanneer er iemand niet zelfstandig kan zeilen gaat er altijd een instructeur mee en word je begeleid door vrijwilligers in een volgboot.

Omring

Omring heeft al meer dan honderd jaar haar wortels in West-Friesland, de kop van Noord-Holland en op Texel. Omring is altijd in de buurt op het moment dat goede zorg of ondersteuning nodig is. Van verzorging tot gespecialiseerde verpleging. Van behandeling tot revalidatie. Zowel thuis als in een van de 34 woonzorglocaties. ‘We regelen het met én voor u.’

Stichting AyúdaMe

Stichting AyúdaMe is een christelijke organisatie die hulp biedt aan mensen ongeacht diens achtergrond, geloofsovertuiging of ras. Ze helpen mensen die het niet zo breed hebben aan kleding, voedselpakketten en huisraad en eigenlijk alles wat men nodig heeft. Ook helpen ze mensen die administratieve ondersteuning nodig hebben. Ondanks ze geen subsidie ontvangen zetten ze zich in met liefde om de anderen te helpen. Ze blijven zich inzetten om hun doel te blijven bereiken.

Philadelphia Zorg

Philadelphia ondersteunt mensen met een beperking met het leiden van hun eigen leven. Niet het leven dat wij voor hen bedenken, niet het leven dat hun familie graag ziet, maar hun eigen leven. Dat doen we door zorg te bieden vanuit onze kernwaarden liefde, lef en meesterschap. En de cliënt heeft de hoofdrol.

Stichting Leergeld

Stichting Leergeld helpt kinderen tussen 4 en 18 jaar mee te doen aan de maatschappij. De stichting bezoekt gezinnen thuis met minimale financiële middelen en kijkt hoe zij kan helpen de kinderen te laten deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Bijvoorbeeld met een financiële bijdrage voor kleding, een fiets of schooluitje.

Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal biedt professionele ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Esdégé-Reigersdaal ondersteunt in wat de cliënt nodig heeft. Bijvoorbeeld bij wonen, (aangepast) werk, dagactiviteiten, vrijwilligerswerk, onderwijs of vrije tijd. In alle plaatsen in de bovenste helft van Noord-Holland.

Kunstenaarsvereniging Hoorn en Omstreken

Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken herbergt beeldend kunstenaars werkend in diverse disciplines. Velen van hen zijn, naast hun beroepspraktijk, ook actief binnen de verschillende activiteiten van de vereniging.

Exodus

Exodus Nederland is een vereniging met vijf leden die als doel heeft de kansen van (ex-)gedetineerden op een geslaagde terugkeer in de samenleving te vergroten. Bij Exodus werken ongeveer 300 professionals en ruim 1700 vrijwilligers. De (ex-) gedetineerden die gemotiveerd zijn om na hun straf succesvol terug te keren in de samenleving kunnen bij Exodus terecht voor professionele ondersteuning of een vrijwillig maatje. Of allebei.

Medezeggenschap Cliëntenraad

Betrokken, kritisch en enthousiast zet de Clienten Familie Medezeggenschapsraad (CFM-raad) zich in voor de kwaliteit van de zorg. Zorg waarbij de cliënt centraal staat. In de CFM-raad zitten mensen die uit eigen ervaring weten wat een behandeling bij GGZ NHN kan betekenen: cliënten, ex-cliënten, familieleden en andere naastbetrokkenen met elkaar. Dat is uniek en blijkt goed te werken. Door deze eigen ervaringen voelen wij ons extra betrokken bij de belangen van cliënten van GGZ NHN.

Kinderboerderij De Woid

Kinderboerderij De Woid in Hoorn is opgestart door buurtbewoners in de jaren '70. Met vele dieren van schapen en geiten, cavia's tot onze wandelende takken. De kinderboerderij wordt in het weekend gerund door een team van vrijwilligers. Alleen door een voldoende aantal vrijwilligers kunnen wij er voor zorgen dat de kinderboerderij in het weekend en op feestdagen open kan zijn voor onze bezoekers.

Museumstoomtram Hoorn - Medemblik

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik beheert een collectie stoomtrams en biedt een historische reisbeleving aan bezoekers. Niet alleen op het museumterrein in Hoorn is namelijk veel te zien, ook onderweg kijk je je ogen uit. Met een nostalgische stoomtram kun je nostalgisch reizen van Hoorn naar Medemblik. Er zijn maar liefst 300 vrijwilligers werkzaam en 21 fte's aan vaste medewerkers, maar er is altijd behoefte aan nog meer vrijwilligers.

Petanque Vereniging De Bouledozers

De Bouledozers is een Petanque (Jeu de boules) vereniging opgericht in 1982 en nog steeds actief. Jong en ´oud´ speelt al jaren met plezier bij onze vereniging. Het is een sport die verrassend en uitdagend is. Gemakkelijk en toch pittig. De sport belooft concentratie en ontspanning. Er is ruimte voor ontmoeting. En in je vakantie kan je mooi meedoen. De Bouledozers organiseren wekelijks toernooien, georganiseerd en begeleid door vrijwilligers. 

Stichting Paardenhoefjes

Stichting Paardenhoefjes vangt verwaarloosde paarden of paarden op waar de eigenaar niet langer voor kan zorgen op. Zij helpen de paarden, indien nodig, er weer bovenop en proberen ze te herplaatsen als ze voldoende opgeknapt zijn. Wanneer herplaatsing voor bepaalde paarden niet mogelijk blijkt, blijven deze bij ons en worden ze verzorgd door onze vrijwilligers.

Kindervakantiespelen

De Kindervakantiespelen brengt kinderen in de regio een onvergetelijke week. Er worden in elke schoolvakantie activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten zijn meestal gedurende een dagdeel en kunnen allerlei verschillende sportieve, creatieve en betekenisvolle activiteiten zijn. Ieder jaar staat er weer een enthousiast team van vrijwilligers klaar om de kids te vermaken. Veelal scholieren en studenten, maar ook vrijwilligers met veel werkervaring met kinderen en altijd zijn er nieuwe vrijwilligers nodig!

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich met het binnen- en buitenmuseum op het verleden, heden en toekomst van het IJsselmeergebied. In het buitenmuseum maak je kennis met het leven tussen 1880 en 1932 rondom de voormalige Zuiderzee. Wij maken hier met de hulp van rolspelers, ambachtslieden en publieksactiviteiten een ware belevenis van! Bezoekers ontmoeten de bewoners van Urk, maken een praatje met de voddenboer, bezoeken de stoomwasserij of nemen een kijkje bij de smid of touwslager.

Rode Kruis

Wie in Nederland direct hulp nodig heeft, kan rekenen op het Rode Kruis. Ruim twintigduizend vrijwilligers staan paraat. We helpen bij het evacueren van slachtoffers, bieden medische ondersteuning en doen er alles aan om kwetsbare mensen beter voor te bereiden op noodsituaties. Het Rode Kruis is met bijna tweehonderd lokale afdelingen altijd dichtbij. Ook in West-Friesland.

WarmThuis

Bij WarmThuis maken mensen met dementie, hun geliefden, de medewerkers en vrijwilligers er met elkaar een fijne dag van. Iedere dag weer. Dat doen we met onze bewoners, logeergasten en de bezoekers van de dagsociëteit. WarmThuis heeft een locatie in Zuidermeer en Oterleek. Op beide locaties zijn een sociëteit, een logeerhuis en vier groepswoningen.

RCO de Hoofdzaak

De Hoofdzaak is een organisatie voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Door middel van zelfhulp en de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid stimuleren ze activiteiten, cursussen en projecten. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en door mensen met een psychische kwetsbaarheid samen met ervaringsdeskundigen. De organisatie draait zo goed als op vrijwilligers. Mensen die zelf veel hebben meegemaakt en zich inzetten voor een ander, ondanks hun eigen kwetsbaarheid.

Speel-o-theek De Zusjes

Een SPEEL-OTHEEK fungeert als een soort bibliotheek, maar in plaats van boeken worden speelgoed en spelletjes uitgeleend aan kinderen, met en zonder lichamelijke en/of geestelijke beperking. Vanuit Stichting Speel-O-Theek de Zusjes worden door vrijwilligers verschillende activiteiten georganiseerd, zoals workshops, spelletjesochtenden en Opa en/of Oma met kleinkind ochtenden.