Vele scholen bieden in hun onderwijsprogramma een Maatschappelijke Stage aan. Sinds vijf jaar zijn de scholen niet meer verplicht dit te doen. Maar, als de school het aanbiedt, ben je als scholier wel verplicht mee te doen. Gelukkig zijn er scholieren die het niet alleen als een verplichting zien, maar vooral ook als een goede leerschool.

Een Maatschappelijke Stage is vrijwilligerswerk voor jongeren van 13 tot 16 jaar. De duur van het vrijwilligerswerk is 20 tot 40 uur en wordt buiten schooltijd gelopen. De stages bevatten uiteenlopende werkzaamheden, zoals helpen tijdens evenementen, spelletjes doen met kinderen en activiteiten ondernemen met en voor ouderen. Vrijwilligerspunt organiseert of coördineert de Maatschappelijke Stages in Westfriesland en adviseert maatschappelijke organisaties stageplekken beschikbaar te stellen. Behalve dat de organisatie voor een korte periode extra handjes krijgt, blijkt namelijk dat de kans dat een jongere blijft hangen als vrijwilliger ruim 30 procent is.

NL Doet
Hoewel een Maatschappelijke Stage geen wettelijke verplichting is, handhaven de meeste scholen in Westfriesland deze stage wel. Het Tabor College locatie Oscar Romeo heeft het vak ‘burgerschap’ bijvoorbeeld als speerpunt in het onderwijsprogramma, waar de maatschappelijke stage goed op aansluit. In een artikel in het Noord-Hollands Dagblad van 10 januari j.l. vertelt docente economie Ramona Laan dat een van de missies van de school is dat ze de leerlingen maatschappelijke burgerschap willen meegeven. Dat doen ze door hun leerlingen mee te laten doen aan de maatschappelijke stagedag ‘Oscar Doet’. Deze dag valt gelijk met NL Doet, de jaarlijkse landelijke vrijwilligersdag in Nederland. Vrijwilligerspunt organiseert jaarlijks voor het Oscar Romeo deze dag, door honderden klussen te zoeken voor de leerlingen. Voor NL Doet 2020, dat op 13 en 14 maart gaat plaatsvinden, heeft Vrijwilligerspunt inmiddels alle vrijwilligersklussen bij organisaties gevonden die nodig zijn om de 550 leerlingen onder te brengen. Vanaf 28 januari gaat de website www.masvb.nl open en kunnen leerlingen zich inschrijven voor één van de klussen. Naast het Oscar Romeo doen overigens meer scholen mee aan NL Doet, zoals De Praktijkschool uit Hoorn die leerlingen uit elf klassen van het tweede, derde en vierde jaar inzetten.

Veel geleerd
Ramona vertelt dat het altijd mooi is om te zien wat er op de dag van Oscar Doet gebeurt met de leerlingen. Eerst komen ze mopperend binnen en hebben duidelijk geen zin in deze verplichting. Maar, uiteindelijk gaan de leerlingen toch met een blij en tevreden gevoel naar huis. Pieter Lossie, Laks-voorzitter en leerling op het Minkema College in Woerden vertelt in hetzelfde artikel dat hij blij is dat zijn school veel aandacht besteedt aan burgerschap. Hij vindt het belangrijk dat het vak niet alleen uit een boek wordt gegeven, maar dat leerlingen ook actief aan de slag gaan met burgerschap. Zoals hijzelf. Hij liep in de vierde klas 30 uur maatschappelijke stage. Hij heeft er veel van geleerd en ervaren hoe je een positieve bijdrage kunt leveren aan de maatschappij.

Foto: Oscar Romeo

 

Heeft u een vraag dan kunt u ons bereiken op info@vrijwilligerspunt.com of 0229 21 64 99