Twee jaar geleden werd Vrijwilligerspunt benaderd door het Copernicus SG in Hoorn om mee te denken met een invulling aan het vak burgerschap. Vrijwilligerspunt adviseerde de onderwerpen armoede, vluchtelingen en dementie onder de aandacht te brengen middels een workshop en een actief gedeelte. Een goed idee vond de school en zo mocht Vrijwilligerspunt dit jaar voor de tweede keer de workshops voor de leerlingen uit MAVO 3 organiseren.  

Dementie
De workshops waren dit jaar alleen voor de jongens, want voor de meisjes was een informatiemiddag georganiseerd over loverboys. De 60 jongens konden kiezen uit de drie onderwerpen ‘armoede’, ‘vluchtelingen’ en ‘dementie’. Vrijwilligerspunt gaf de workshop ‘GOED omgaan met dementie’. Auke Abbekerk, Coördinator Advies & Ondersteuning en Hulp Dichtbij bij Vrijwilligerspunt gaf de workshop. Auke: “Ik geef vaker deze training, maar dan aan verenigingen en stichtingen. Het is leuk ook eens de jongeren over dit onderwerp te leren. Iedere leerling heeft namelijk een opa, oma of gezinslid waar dementie kan voorkomen. En dan is het fijn als ze de signalen herkennen en weten hoe ze met dementie om kunnen gaan.”

Na de workshop maakten de leerlingen kennis met bewoners met dementie van Omringlocatie de Hoge Hop waarvoor een bingo werd georganiseerd. De jongens assisteerden de bewoners. Spannend vonden de leerlingen het wel, maar al snel viel gedurende het spel de spanning van ze af en zag je een leuke interactie ontstaan met de bewoners. Een indrukwekkende ervaring voor de jonge leerlingen.

Armoede
De Voedselbank nam de verzorging van de workshop over armoede op zich. Vragen als ‘wat is armoede’, ‘wanneer kom je in aanmerking voor de voedselbank’ en ‘wat doet de voedselbank’ werden uitgebreid beantwoord. Na de workshop kregen de leerlingen een rondleiding. Er was veel nieuwsgierigheid onder de jongeren naar hoe het er bij de voedselbank aan toe gaat en er werden veel vragen gesteld.

Vluchtelingen
De interactieve workshop over vluchtelingen werd verzorgd door VluchtelingenWerk Nederland. Na veel informatie over de vluchtelingen in Nederland en het werk van deze organisatie gingen de leerlingen voetballen met de leerlingen van een nieuwkomersklas van het Horizon College. Voetbalvereniging Always Forward stelde hiervoor zijn accommodatie beschikbaar en verzorgde de sportieve begeleiding. Een enorm succes. De leerlingen en nieuwkomers werden gemixt en dat zorgde ervoor dat de leerlingen echt contact met elkaar hadden. Ze zeggen niet voor niets dat sport verbindt. Dat was dan ook duidelijk: de afkomst, huidskleur of spreektaal deed er niet meer toe. Er werd sámen gesport. Als een echt team.

Het was een succesvolle dag, waar veel kennis is gedeeld en meer begrip is gecreëerd voor elkaar. Een geweldige praktijkinvulling voor het vak burgerschap. Daar waren alle betrokken partijen het over eens. Er is al uitgesproken dat volgend jaar weer zo een dag wordt georganiseerd met wellicht nog meer thema’s om uit te kiezen.  

Heeft u een vraag dan kunt u ons bereiken op info@vrijwilligerspunt.com of 0229 21 64 99