Hans van Dijk uit Zwaagdijk is genomineerd voor de TaalHeldenprijs 2019. Hans is laaggeletterd, maar dat heeft hij heel lang verborgen gehouden. Dat doet hij nu niet meer. Sterker nog: hij deelt zijn verhaal op scholen en bibliotheken en dat vinden wij geweldig. Een goede reden om iedereen te vragen op Hans te stemmen! 

Taalheldenprijs
Wist je dat 2,5 miljoen mensen in Nederland moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen? Hierdoor lopen zij tegen allerlei problemen op in hun dagelijkse leven op het gebied van werk, geldzaken, gezondheid en gezinsleven. Sinds 2015 reikt Stichting Lezen & Schrijven jaarlijks de Taalheldenprijzen uit aan mensen die zich op een unieke manier inzetten voor een geletterd Nederland. Er zijn drie categorieën: Taalcursist, Taalbegeleider en Bruggenbouwer. Hans van Dijk is genomineerd voor de categorie Taalcursist.

Onwetendheid
Dat Hans niet kon lezen en schrijven heeft hij lang verborgen gehouden. Tijdens zijn beroep als vrachtwagenchauffeur, lukte het hem om er letterlijk mee weg te komen. De route leerde hij door lantaarnpalen en rotondes te tellen. Straatnamen kon hij namelijk niet lezen, waardoor kaartlezen lastig werd. Dat ging jaren goed, totdat zijn werkgever ging digitaliseren. Ritten moesten op de computer worden bijgehouden en vrachtbrieven ingevuld. Hij was genoodzaakt op zijn 59ste een andere baan te kiezen en kwam terecht bij DEEN Distributie B.V. Naast zijn werk volgt hij nu een taalopleiding aan het ROC Kop van Noord-Holland. Daar heeft hij veel moeite mee, maar de steun van zijn gezin helpt hem er doorheen. Zijn werkgever en collega’s wisten niet dat hij laaggeletterd was en zijn super trots op hem dat hij de opleiding volgt. Zij weten inmiddels hoe moeilijk dat voor hem is.

Schaamte
Mariska Woudenberg, coördinator Taalhuis bij Vrijwilligerspunt: “Mensen die laaggeletterd zijn schamen zich hier vaak voor. Zij doen er alles aan om laaggeletterdheid te verbergen. Bijvoorbeeld door smoesjes te verzinnen, zoals ‘Wil je het even voorlezen? Ik heb mijn bril niet bij me.’ Of ‘Ik vul het formulier thuis wel even in’. Hierdoor merk je als werknemer of collega vaak niet dat iemand laaggeletterd is.”

Taalambassadeur
Naast zijn werk bij het distributiecentrum is Hans Taalambassadeur voor stichting ABC. Hij vertelt zijn verhaal in bibliotheken en op scholen. Mariska: “Samen met Stichting Lezen & Schrijven hadden wij laatst een bijeenkomst georganiseerd over Herkennen en doorverwijzen bij laaggeletterheid voor professionals. Stichting Lezen & Schrijven heeft toen Hans gevraagd zijn ervaringen te delen. Een verhaal dat je echt raakt. Ik vind het dan ook heel stoer dat Hans ervoor uit durft te komen dat hij laaggeletterd is, want het heeft zijn leven niet gemakkelijk gemaakt. Hij is een goed voorbeeld voor anderen die met dezelfde problemen kampen. Hij helpt laaggeletterheid bespreekbaar te maken en dat is belangrijk, want er zijn echt manieren om deze mensen te helpen.”

Stem op Hans
Er kan tot en met 23 februari op Hans gestemd worden via www.taalheld.nl/Hans

Heeft u een vraag dan kunt u ons bereiken op info@vrijwilligerspunt.com of 0229 21 64 99