Post | juni 2020 | Nieuws | 3 min lezen

Bibliotheek Hoorn weer open dankzij 'coronavrijwilligers'

“Heerlijk dat ik weer wat kan doen en onder de mensen ben. Ik werd langzaam gek thuis!” Sylvia Oostheim is een van de gastvrouwen die de Bibliotheek Hoorn rijk is. Sylvia reageerde op de vacature die Vrijwilligerspunt voor Bibliotheek Hoorn plaatste op coronahelpers.nl en is nu ruim vier weken als coronavrijwilligster aan de slag. Maar liefst acht enthousiaste vrijwilligers wist Vrijwilligerspunt te koppelen aan de bibliotheek. 


Sinds 14 mei zijn de drie vestigingen van de Bibliotheek Hoorn weer geopend. Al is het dan beperkt en met de nodige coronamaatregelen. En juist die maatregelen zijn de reden dat Inge Boekhoff, Hoofd Bedrijfsbureau & Publiekservice van de Bibliotheek Hoorn, snel op zoek moest naar vrijwilligers en de hulp van Vrijwilligerspunt inschakelde. Inge: “Wij kunnen alleen open als we ons strikt houden aan de brancheprotocollen die gelden tijdens de coronaperiode. Extra handelingen waar we extra handjes voor nodig hebben. Daarom hebben we Vrijwilligerspunt gevraagd gastvrouwen en -heren voor ons te vinden. En met succes: binnen twee weken kregen we acht enthousiaste vrijwilligers via Vrijwilligerspunt.”


Totaal 15 vrijwilligers

Naast de inzet van Vrijwilligerspunt, plaatste de bibliotheek ook een oproep in de Zondagskrant. Inge: “Daar reageerden nog eens zes mensen op en één persoon stond op een dag spontaan voor de balie. In totaal hebben we nu vijftien vrijwilligers. Geweldig dat Vrijwilligerspunt zo snel vrijwilligers voor ons heeft geregeld. En dan ook nog de vele reacties op de advertentie. Dat hadden we echt niet verwacht. En het leuke is dat de leeftijd varieert. De jongste is in de 20 en de oudste rond de 70.”


Aangepaste werkzaamheden

Dat de extra handjes nodig zijn, begrijpen we als we een van de vrijwilligers, Sylvia Oostheim, spreken in de vestiging in de Huesmolen en vragen naar haar werkzaamheden. Sylvia: “Wanneer bezoekers binnenkomen, krijgen ze van mij een gereinigd boodschappenmandje. Dan leg ik uit wat de regels zijn. Zo wijs ik ze nog eens extra op de anderhalve-meter-afstand-regel. Maar ook dat het helaas niet meer mogelijk is om gebruik te maken van computer- en leesplekken en het kopieerapparaat. Gezellig hangen in de bibliotheek is er dus niet meer bij, maar gelukkig begrijpt iedereen dat. De mensen zijn allang blij dat de bibliotheek weer open is! Indien nodig, help ik met het scannen of reserveren van de boeken. De mandjes neem ik weer in en worden grondig door mij gereinigd. Teruggebrachte boeken leg ik in een winkelwagen en moeten eerst 36 uur in quarantaine voordat ze weer de boekenkasten in mogen.”


Contact met mensen

We willen natuurlijk graag weten waarom Sylvia op de vacature gereageerd heeft. Er verschijnt direct een brede glimlach op het gezicht van Sylvia: “Ik ben tandartsassistente in verpleeghuizen. Door het coronavirus konden we daar van de ene op de andere dag niet meer naartoe. Na een paar weken wat klusjes voor de tandartspraktijk te hebben gedaan, zat het werk er wel op. Sinds drie maanden zit ik thuis. Van 40 uur werken in de week naar nul, dat is best een overgang. In het begin is het wel lekker, maar uiteindelijk duurde het wel erg lang en werden alle dagen hetzelfde. Ik werd gek. Ik vind het heerlijk om onder de mensen te zijn en ik hou van lezen. Dus toen ik de vacature zag, heb ik gelijk gereageerd. Ik wilde wat nuttigs doen en weer contact hebben met mensen. Nou dat lukt hier wel. Zodra ik in gesprek ga met een bezoeker, klets ik achter elkaar door. Ik heb nogal wat schade in te halen, haha! Ik denk dat sommigen met rode tuitende oren de bibliotheek verlaten. Ik hoop dan maar dat ze het net zo gezellig vonden als ik. Ik word hier in ieder geval heel vrolijk van!”


Na coronatijd

De verwachting is dat de coronamaatregelen nog minstens tot 1 september van kracht blijven. Zijn de ‘coronavrijwilligers’ dan nog wel nodig? Als het aan Inge ligt, wel: “We willen deze vrijwilligers heel graag houden. Ik denk dat er genoeg te doen is in de bibliotheek waar we deze vrijwilligers voor kunnen inzetten. We moeten kijken naar de mogelijkheden. We kunnen dus nog niets toezeggen. Veel vrijwilligers hebben wel al aangegeven te willen blijven, dus daar zal het zeker niet aan liggen.” Is Sylvia een van de blijvers? Sylvia: “Als ik straks weer 40 uur per week aan het werk kan, lukt het me helaas niet meer om hier als vrijwilligster aan de slag te blijven, al zou ik dat echt heel leuk vinden. Jammer, al kijk ik er echt naar uit weer mijn beroep te kunnen uitoefenen! Maar tot die tijd, geniet ik volop van de gezelligheid van mijn superleuke collega’s en de bezoekers!”

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Taalaanbod uit WF onder één dak

| Nieuws
Tijdens het Basisvaardigheden Festival op 8 september vind je het taalaanbod uit West-Friesland onder één dak ...
Lees meer

Beter Nederlands leren? Kom naar een Taalpunt

| Nieuws
Ben je nieuw in Nederland, val je onder de oude inburgeringswet (2015-2021) en wil je beter leren lezen, ...
Lees meer

Al 300 mensen door Taalhuis geholpen met taal

| Nieuws
Het is pas juli en nu al heeft Taalhuis Westfriesland, onderdeel van Vrijwilligerspunt Westfriesland, de door ...
Lees meer